Marketing

Obavljena prva transakcija UnionPay karticom u Crnoj Gori

Prva transakcija UnionPay karticom u Crnoj Gori obavljena je danas u Atlas banci u Podgorici, prvoj u Crnoj Gori koja je omogućula prihvat kartica ovog brenda na bankomatima, POS i eCommerce terminalima. Transakciju je obavio g. Wei Zhihong, direktor međunarodnog tržišta i Generalni direktor China UnionPay za Evropu. Atlas banka AD Podgorica nedavno je dobila i cross border licencu najveće kineske kartične asocijacije.
Obavljena prva transakcija UnionPay karticom u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

"U ime ambasade Kine čestitam na ovoj saradnji koja će svakako postići velike efekte jer će privući još više kineskih investicija i pospješiti saradnju između Kine i Crne Gore", kazao je ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin.

Wei Zhihong, direktor međunarodnog tržišta i Generalni direktor za Evropu China UnionPay, kazao je da je početak saradnje sa Atlas bankom važan događaj za UnionPay jer je tako Crna Gora postala 40. zemlja u Evropi koja prihvata UnionPay kartice i 171. zemlja u svijetu.

"Razmjena između Kine i Crne Gore u oblasti investicija i turizma je znatno veća. Zato i postoji velika potreba da China UnionPay bude u Crnoj Gori", rekao je Zhihong, najavljujući i proširenje saradnje sa Atlas bankom uvođenjem usluga izdavanja kartica, online plaćanja, elektronskog novčanika, itd.

knezevic-i-zhihong-1

UnionPay international je do sada izdala preko sedam milijardi kartica. Zhihong je dodao da u Evropi postoji 23 miliona trgovaca koji prihvataju plaćanje UnionPay karticama, što je 60 odsto svih trgovaca koji prihvataju plaćanje karticama.

"UnionPay nije više samo omiljeni kartični brend kineskih građana, već ga sve više prihvataju i inostrani klijenti", naglasio je Zhihong.

Predsjednik Atlas grupe dr Duško Knežević kazao je da Atlas banka nastavlja da bude nosilac inovacija u oblasti digitalne ekonomije, razvijajući poslovanje sa kineskim partnerima. On je istakao da je UnionPay, zajedno sa Alibabom i WeChatom, jedan od finansijskih simbola Kine.

"Ponosni smo što sarađujemo sa njima. Saradnjom Atlas banke i UnionPay doći će milijarde u Crnu Goru, ona ima veliki potencijal. Poslije objavljivanja vijesti da smo dobili licencu UnionPay dobili smo pozive nekih od najvećih korporacija iz Hong Konga i Singapura da uspostavimo strateško partnerstvo", rekao je Knežević.

Atlas Banka, kao inovator u oblasti kartičnih poslova i digitalne ekonomije, prepoznala je potencijale saradnje sa kineskom kartičnom asocijacijom China UnionPay, odnosno njihovim međunarodnim predstavništvom UnionPay International.

knezevic-i-zhihong-2

Atlas Banka prva je u Crnoj Gori uspostavila saradnju sa kompanijom UnionPay International. Nakon što je  22.11.2017. potpisan inicijalni ugovor o saradnji, započet je projekat pristupanja Atlas Banke ovoj kartičnoj asocijaciji

 

Krajem decembra prošle godine potpisan je Ugovor o članstvu, a u junu ove godine Atlas banka je dobila dokument o ovlašćenju, kojima je i zvanično stekla sve uslove za prihvat UPI kartica na POS terminalima, ATM-ovima kao i u eCommerce mreži Atlas banke. Atlas banka će, nakon zvaničnog početkaje saradnje, raditi na projektu izdavanja UnionPay platnih kartica.

 

Na svečanosti i prigodnom koktelu, pored predstavnika ambasade Kine, China UnionPay i UnionPay Internationala, gosti su bili predstavnici kineskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, predstavnici Udruženja banaka u čije ime se na svečanosti obratio Goran Radonjić, te predstavnici drugih vladinih i privrednih institucija.

Portal Analitika