Kultura

Predstava ''Severistok'' u Kotoru

Predstava ''Severistok'' Torstena Buhštajnera , u režiji Jane Maričić gostuje na Velikoj sceni Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor u ponedeljak 03. decembra 2018.g.  u 20 sati.  Predstava je realizovana u koprodukciji Bitef teatra i Beoarta iz Beograda.
Predstava ''Severistok'' u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Komad je nastao po istinitim svjedočenjima preživjelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002, kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno pozorište i zahtjevala da Rusi povuku svoje trupe iz Groznog.

Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka koja je spasavala žrtve, iznose svoja potresna sjećanja i ponovo ih proživljavaju.  

Ove priče kreiramo suptilnim pozorišnim jezikom, insistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osjećanja, a ne na političkom kontekstu događaja. Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali – mi priznajemo njegovu prisutnost na cijeloj planeti i bavimo se složenim mehanizmima straha.

Komad “Severoistok” premijerno je izveden 2006. godine u pozorištu Royal dramaten u Stokholmu, preveden je na 14 jezika i izveden je u 22 države.

Glume: Katarina Žutić, Jovana Gavrilović i Milica Janevski .

Prodaja ulaznica po cijeni od 5 eura biće na dan igranja predstave (03.12.2018.g.)  na blagajni Kulturnog centra u ponedeljak od 10h do 12h i od 18h do 20h. 

Portal Analitika