Rukomet

Ako bude kao sa Švedskom, biću korisna za tim

Rukometašice Crne Gore spakovale su kofere, otputovale za Francusku, za dva dana u Nansiju otvaraju šampionat Evrope utakmicom protiv Slovenije.
Ako bude kao sa Švedskom, biću korisna za tim
ArenaIzvor

Nekoliko dana pred put bile su u Švedskoj, odigrale dvije utakmice, slavile sa gol razlikom 62:58, zdrave završile finiš priprema i sa dobrim osjećajem čekaju početak takmičenja.

FORMA U USPONU

 Uoči centralnog događaja za ženski rukomet razgovarali smo sa Katarinom Bulatović, od koje se očekuje mnogo. Kao i uvijek u reprezentaciji. Čini se da je ustalila formu, pokazale su obje pripremne utakmice, nakon promjenljivih izdanja u dresu Budućnosti kroz grupnu fazu Lige šampiona.

- Osjećam se dobro, ustvari sve bolje i bolje. To što je bilo sa Švedskom bilo je bolje nego u klubu, mislim da će od prve utakmice biti još bolje. A ako bude kao na posljednje dvije, biću korisna za tim - kazala je Bulatović. Ključnu utakmicu ,,crvene“ će odigrati na startu sa Slovenkama.

Na papiru, po kvalitetu najslabiji tim u grupi B. Ali i tim koji igra specifičnu i drugačiju odbranu od Rusije i Francuke. - Znamo da će biti teško, znamo kako Slovenija igra, ta prva dva igrača su malo isturena, prave dosta faulova i neće biti tu neke šanse za šuteve kao što smo imali protiv Švedske ili kao što ćemo imati protiv Francuske i Rusije. Ali, kolektivnom igrom, dobrom taktikom, mislim da možemo napaviti veliki korak. Ne kažem da treba da ih potcijenimo, ali nikoga nećemo precijeniti. Vjerujem da ćemo naći rješenje i za njihovu odbranu. Slovenija u pripremnom periodu nije imala kontrolne utakmice. Francuska je igrala na turniru u Oslu, pobijedila Dansku i Mađarsku, izgubila od Norveške. Ruskinje je su bile na kupu Karpata u Rumuniji, oslabljene (bez pet igračica) slavile protiv Srbije, a izgubile od B tima rumunske reprezentacije.

- Gledali smo ih pomalo, vjerovatno nijesu htjeli da otkrivaju sve karte i neće to biti iste ekipe i igra kao na prvenstvu. Da kažem - nijesu bili sad sjajni, ali Rusija je igrala bez pet najboljih igračica, a Francuska je standardno dobra. Nešto su dobili, nešto izgubili. Pripremne utakmice nemaju veze sa prvenstvom. U Francuskoj će se igrati na ,,život i smrt“ i biće drugačije.

SPEKTAKL I SA TRIBINA

Spektakl sa tribina zagarantovan je u utakmicama domaćeg tima. Dvorana je rasprodata. Crnogorke se ne plaše jer su, upravo, u takvim ambijentima dolazile do najvećih rezultata. - Vjerujem da ćemo uživati, drago mi je što treću utakmicu igramo sa domaćinom. Očekujem mnogo drugačiju atmosferu. Volimo da igramo u takvom ambijentu i jedva čekamo 4. decembar. Trema nije obgrlila crnogorske igračice. Ima vremena.

- Za sada je sve mirno, možda kad krene sve to tamo. Biće sigurno dobre, pozitivne treme. Uoči prvog treninga u Podgorici Bulatović nam je kazala da igračice koje privode kraju karijere, žele medaljom da se oproste. - Imam dobar osjećaj, do sada me nikad nije prevario, nadam se da neće ni u Francuskoj. Osjećaj je postao jači nakon drugog poluvremena druge i prvog poluvremena prve utakmice sa Švedskom. Iz velikog minusa uspjele smo da dobijemo utakmicu, što samo može da nam bude vjetar u leđa. Naravno, ne treba da poletimo previše.

Vjerujem u šampionat bez oscilacija i da ćemo se sa Slovenijom napuniti dobrom energijom, a onda će sve da ide lakše. Kako provodite dane do EP? - Bile smo slobodne u ponedjeljak, dan bez obaveza, juče smo dva puta trenirale, imale aktivaciju, sastanke... U Francuskoj će ići sve kao na traci, sala, trening, utakmice, hotel... Znamo zbog čega smo ovdje. Bivše i starije reprezentatvke vjeruju u ,,lavice“. Radmila Petrović i Bojana Popović, Svetlana Antić...

 - Prija optimizam. Imali smo situacije iz ranijih godina, kada nijesmo imale toliku podršku od igračica koje su završile karijere i koje su probale da umanje to nešto što smo osvojili, kao Ligu šampiona i medalje sa reprezentacijom. Posebno mi je drago što Bojana i Rada vjeruju, znači nam to mnogo. Razmišljate li o Parizu? - Trenutno ne razmišljamo, ali biće vremena. Niko ne može da nam zabrani da maštamo o čemu god želimo.

Radičević predvodi najbolja desna krila

Zvanični sajt šampionata predstavio je tri desna krila koja bi mogla da presude uspjehu svojih reprezentacija. Na prvm mjestu je Jovanka Radičević. Na ovaj način je vidi rukometna Evropa: - U 32. godini definitvno ne pati od nedostatka iskustva, što je iskoristila kako bi lijepo podesila igru tokom godine. Krila ne moraju nužno da budu toliko visoka kao igračice linije ili prednje strane, Jovanka je sa 1.69 ustvari idelna za to mjesto. Posjeduje sve kvalitete koje moderno krilo ima, pouzdana je, dobro koristi prolaze i ima finu varijaciju šuteva u svom repertoaru. Zbog brzine i dobrog osjećaja za razvoj igre, efikasna je u kontri. Crnogorskim protivnicima savjetujemo da budu posebno pažljivi u njenoj blizini. U top tri su Trine Ostergard iz Danske, protiv koje su rukometašice Budućnosti igrale u Ligi šampiona i Debi Bont, Holanđanka sa najviše nastupa za reprezentaciju (144). Članica je Kopenhagena sa kojim će se ,,plave“ sresti u glavnoj rundi Lige šampiona.

 

Portal Analitika