Kultura

Lagatoru prva nagrada, Drljeviću specijalna

Otvaranju izložbe i proglašenju pobjednika prisustvovale su brojne zvanice iz javnog života Makedonije, kao i mnoge strane diplomate
Lagatoru prva nagrada, Drljeviću specijalna
PobjedaIzvor

Karikaturisti Luka Lagator i Darko Drljević proteklog vikenda gostovali su u Skoplju, na obilježevanju 50 godina od osnivanja galerije „Osten“, koja organizuje poznati svjetski festival karikature, crteža i grafike. Kuriozitet je da su naši umjetnici i nagrađeni – Lagator je dobio prvu nagradu za karikaturu, a Drljević specijalnu.

Drljević je za Pobjedu kazao da su na glavnoj izložbi u ,,Cifta amamu“ u Skoplju izloženi najbolji radovi pristigli na konkurs za svjetski crtež, a predstavljena je i izložba karikatura koje su nagrađene na svim dosadašnjim festivalima od 1969. do 2019. Takođe, uručene su i nagrade za najbolji crtež, najbolju karikaturu i najbolju grafiku.

PRIJEM

Na festivalu su uručene i nagrade za cjelokupno stvaralaštvo - Gran pri za karikaturu čuvenom 89-godišnjem Milku Dikovu iz Sofije, zatim plaketa poznatom svjetskom karikaturisti iz Irana, koji živi već četrdeset godina u Parizu Mostafi Ramazaniju. Dodijeljene su i brojne nagrade za crtež i grafiku umjetnicima iz raznih zemalja, od Amerike do Sjeverne Koreje.

- Otvaranju izložbe i proglašenju pobjednika prisustvovale su brojne zvanice iz javnog života Makedonije, kao i mnoge strane diplomate u Skoplju. Takođe je bio prisutan i premijer Makedonije Zoran Zaev, koji je održao govor na izložbi. Zaev je upriličio i svečani prijem svih umjetnika, gostiju festivala, u parlamentu Makedonije. Umjetnici su takođe bili gosti i kod gradonačelnika Skoplja. Direktorka festivala Kornelija Koneska je poklonila lijepo upriličena portfolija svih nagrađenih umjetnika premijeru Makedonije i gradonačelniku Skoplja – kazao je Drljević.

IZUZETNA IZLOŽBA

Karikaturista Luka Lagator izjavio je za Pobjedu da je posebno bio fasciniran izložbom. - Izložba je bila izuzetna. Izložene su karikature najvećih svjetskih majstora, takođe crteži i slike. To su sve radovi koje je galerija dobijala još od zemljotresa koji je pogodio Skoplje. Zaista jedna impresivna zbirka, koju rijetko ko ima u svijetu. Tu su djela Pikasa, Miroa, Henrija Mura... što znači da su ljudi tada donirali za izgradnju Skoplja – kazao je Lagator i dodao da mu se posebno dopalo koliko galeriju i festival cijene grad Skoplje i država Makedonija.

Portal Analitika