Crna hronika

Svjedoci kažu da su čuli da je Zmajević ubio civile

Četvoro svjedoka iz Srbije danas putem video linka, pred vijećem sudija podgoričkog Višeg suda, nije moglo potvrditi da je Nikšićanin Vlado Zmajević kao vojnik dobrovoljac ubio četiri osobe u selu Žegra kod Gnjilana u martu 1999. godine.
Svjedoci kažu da su čuli da je Zmajević ubio civile
B.R.
B.R.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Dobrovoljci Željko Đurić i Goran Kostelnik, vojni načelnik za bezbjednost Miroslav Panić i komandant bataljona rezervista Slavoljub Stanković ustvrdili su da nijesu očevici zločina, ali da su čuli da je Zmajević ubio civile.

Đurić je ispričao da je od Danijela Čolića koji je bio starješina njihove grupe čuo da je Zmajević ubio čobanina iz kamiona dok se sa drugim vojnicima iz sela Žegra vozio ka karauli na granici sa Makedonijom.

-Od Damira Novića sam čuo da je ubio nekoliko ljudi u selu. Damir mi je rekao:,,Zmajević je napravio neko sranje”. Damir mi je ispričao da je pustio jednog dječaka da pobjegne kada je Zmajević ubio ta tri lica – kazao je Đurić.

On je naveo da se Zmajević ponašao normalno dok nije zadužio municuju izašao na teren.

-Nisam stručan za psihijatriju ali je bilo očigledno da se promjenio, na gore. Tog jutra, pred odlazak na karaulu, išklepao je jednog vojnika. Potrebna hje velika petlja da se napadne vojnik. Vidjelo se da nije normalan a čuo sam od Čolića I Novića šta je uradio – kazao je Đurić.

 Stanković je kazao ustvrdio da ne može da se sjeti Zmajevića koji je sa još 250 dobrovoljaca u njegovu jedinicu.

-Sigurno smo se sreli ali ga nijesam zapamtio – kazao je Stanković.

Naveo je da nije prisustvovao hapšenju Zmajevića.

Dobrovoljac Goran Kostelnik je kazao da se sjeća Zmajevića ali da ne zna šta je on uradio.

-Sve se izdešavalo na brzinu.Došli smo uveče i izbombardovali su selo. Ujutro smo otišli na karaulu a u povratku u selu su nas pohapsili.

-Bio sam u askoni crvenoj kada smo stali kod neke kuće. Oko kuće a ni unutar nje nije bilo civila. Nastavili smo dalje I posle nekih 500 metara zaustavila nas je policija i uhapsila – ispričao je Kostelnik.

Miodrag Panić navodi da je nakon zaustavljanja crvene askone, na haubi sjedio naoružani Zmajević.

-Bio je sa automatom. Pozvao sam policiju – kazao je on.

Međutim, pošto policija nije uspjela da razoruža Zmajevića, to je onda učinio Panić.

On navodi da iz ove perspektive ne smatra pametnim što je sam krenuo u akciju razoružavanja Zmajevića jer tek sad vidi da je mogao da strada tom prilikom.

Navodi da je tek poslije čuo šta je Zmajević počinio.

Podsjećamo da je dobrovoljac Damir Nović iz Zrenjanina ranije pred Višim sudom kazao da je Zmajević kao vojnik dobrovoljac bez povoda ubio Ćazima Hazirija i Mijazima Idrizija na pragu njihove kuće u selu Žegra.

Potom je Zmajević ušao u kuću i Ćazimovu suprugu Ćamilju izudarao nožem po glavi i nakon toga u nju ispalio rafal iz automatske puške.

U kući je bio i dječak kojem je Nović dao znak da bježi što je on i učinio. Kasnije se ispostavilo da je dječak nosio kesu sa ljekovima za stričeve.

Nović tvrdi da nije smio da se usudi da Zmajeviću i tme pušku jer je držao metak u cijevi.

Sljedeće ročište je zakazano za 25. decembar.

Portal Analitika