Region

Kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i BiH, saopštio je Stejt department.
Foto: Tanjug / AP, Jose Luis Magana
Foto: Tanjug / AP, Jose Luis Magana
N1Izvor

Pompeo je u razgovoru s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u ponedjeljak pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

Američki državni sekretar je rekao da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije jedini put za "dalje integracije obje zemlje u zapadnu zajednicu država" i dodao da su SAD spremne da pomognu i podrže obje stane da postignu trajno rješenje.

Pompeo je potvrdio američku podršku "suverenom, nezavisnom Kosovu, potpuno integrisanom u međunarodnu zajednicu", navodi se u saopštenju.

Tači: Dobio sam podršku za postizanje sporazuma

Tači je poslije sastanka rekao da je s Pompeom razgovarao o bilateralnim, regionalnim i širim pitanjima i da je dobio podršku od državnog sekretara SAD za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu sa Srbijom, saopštio je kabineta kosovskog predsjednika.

"SAD podržavaju Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji otvara put međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u NATO, EU i UN", rekao je Tači.

On je rekao da je podrška SAD ključna za postizanje sporazuma i stvaranja većeg unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

"Zajednički je zaključak da ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da uđemo u opasan ciklus ne samo na Kosovu nego i u regionu. Zato jedini način da jednom za svagda zatvorimo pitanja Balkana jeste postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“, rekao je kosovski predsjednik.

Tači se zahvalio američkom državnom sekretaru za podršku administracije predsjednika Donalda Trampa i istorijsku podršku koju je narod Kosova dobio od američkog naroda.

On je rekao da se takođe razgovaralo i o novom mandatu kosovskih bezbjednosnih snaga, kao multietničkih snaga, o regionalnoj saradnji i evroatlantskoj perspektivi Kosova.

Tokom posjete SAD Tači će se susresti sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom, kao i s bivšim američkim predsjednikom Džordžom Bušom, kao i uticajnim kongresmenima i senatorima.

Portal Analitika