Politika

Zasijedanje Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative – CEI PD

     Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković, učestvovao je na redovnom godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine „CEI“, koje je održano 26. novembra u Zagreb, u okviru hrvatskog predsjedavanja ovom inicijativom.
Zasijedanje Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative – CEI PD
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnja sesija Parlamentarne skupštine bila je posvećena temi: „Razvoj turizma i lokalnih zajednica: Kako ojačati održivost?“.

Nakon uvodnih riječi predsjednika parlamentarne dimenzije Peđe Grbina, okupljenima se u ime predsjednika Hrvatskoga sabora obratio potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner.

U svom izlaganju, Reiner je naglasio da je turizam u današnjem svijetu postao globalni fenomen sa izrazito velikim porastom turističkih posjeta, naročito u Evropi, ali i u drugim dijelovima svijeta. Hrvatska takođe bilježi velik rast u turizmu te se stoga, radi očuvanja prirodnih ljepota i kulturne baštine, u velikom dijelu počinje oslanjati na održivi turizam kojem je cilj poboljšati saobraćajnu, ekološku i energetsku infrastrukturu, a u tom kontekstu je ključno primijeniti moderni „know-how“, naglasio je Reiner.

Predsjedavajući CEI-PD Peđa Grbin izrazio je uvjerenje da parlamentarna dimenzija ove inicijative ima važnost i političko iskustvo u rješavanju pitanja i izazova sa kojima se suočava regija u okvirima razvoja održivog turizma. Turizam kao takav donosi značajnu ekonomsku korist, međutim istovremeno ostavlja tragove na lokalnu zajednicu i životnu sredinu te stoga treba raditi na podizanju svijesti o tome i usmjeriti razvoj u održivom smjeru koji će voditi računa o sve tri dimenzije održivosti: društvenoj, ekonomskoj i ekološkoj, kazao je Grbin.

20181126-103801

Učesnicima skupa obratio se i šef delegacije Skupštine Crne Gore pri CEI-PD prof. dr Miodrag Vuković. On je u svom govoru naglasio da je turizam važan instrument regionalne saradnje i snažan katalizator procesu evropskih integracija. Vuković je takođe istakao da regionalno povezivanje u turizmu predstavlja budućnost razvoja i konkurentnosti ove privredne grane, te da je ono u isto vrijeme i nužan preduslov za prosperitet i potencijal u razvoju inovativnog i održivog turizma sa fokusom na diverzifikaciju turističkih proizvoda i rješavanje pitanja sezonalnosti.

Šef crnogorske delegacije je zaključio da je turizam zasnovan na principima održivosti, jedna od najjačih pokretačkih snaga za sve privrede regiona CEI, prvenstveno zbog svog indirektnog uticaja na gotovo sve druge privredne grane.

Na kraju zasijedanja kojem je prisustvovalo deset delegacija, usvojena je Završna Deklaracija u kojoj su sumirani zaključci sa održanog zasijedanja Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative.

Jednogodišnje predsjedavanje Centralnoevropskom inicijativom 1. januara 2019. godine preuzeće Republika Italija.

Portal Analitika