Kultura

Dragana Kršenković Brković: Duboki trag u bibliotekarstvu

Duboki trag u bibliotekarstvu je zapravo prikaz knjige "World`s Leading National, Public, Monastery and Royal Library Directors", Leadership, Management, Future of Libraries", publikovane od strane renomirane njemačke izdavačke kuće De GRUYTER Saur. 
Dragana Kršenković Brković: Duboki trag u bibliotekarstvu Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Autori su univerzitetski profesori iz Japana, Hong Konga i Kanade.

Knjiga je u formi intervjua i ima za cilj da predstavi najuspješnije direktore koji su dali izuzetan doprinos razvoju i transformaciji biblioteka u 21. vijeku.

Između 12 direktora nacionalnih biblioteka svijeta Jelena Đurović, bivša direktorka Nacionalne biblioteke Crne Gore, pozvana je da saopšti svoje iskustvo u rukovođenju.

“Među brojnim programima i projektima u posljednjih deset godina, smatram da su najvažniji Virtuelna biblioteka Crne Gore i zasnivanje COBISS centra u Crnoj Gori”, ističe Đurović.

“Razvojni planovi Nacionalne biblioteke predviđaju da jedinstvena Virtuelna biblioteka digitalizuje cjelokupnu kulturnu i naučnu baštinu Crne Gore. To bi značajno uticalo na poboljšanje rada profesionalnih bibliotekara dok bi korisnici mogli da uživaju u svim prednostima zajedničkog online kataloga. Taj projekat je, takođe, uticao i na formiranje COBISS mreže na nacionalnom nivou u koju je umreženo 26 biblioteka svih tipova. Na ovaj način, Nacionalna biblioteka nije unaprijedila samo svoj rad, već je omogućila i drugim bibliotekama u zemlji i korisnicima naših usluga lak pristup informacijama”, smatra Đurović.

Tekst je dostupan na ovom linku

Portal Analitika