Protokol

Đukanović u Londonu: Borba za evropsku pesrpektivu Balkana je borba da sačuvamo Evropu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas u Londonu i sa Alanom Dankanom, ministrom za Evropu.
Đukanović u Londonu: Borba za evropsku pesrpektivu Balkana je borba da sačuvamo Evropu
S.G.
S.G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno, u dužem i veoma otvorenom razgovoru, posebna pažnja posvećena je aktuelnim momentima u procesu evropske integracije Crne Gore, ukupnim odnosima u regionu i finalnoj fazi izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Potvrđena je snažna podrška Ujedinjenog Kraljevstva daljem procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, čemu u prilog govori odluka UK da podrži otvaranje pregovaračkog procesa za poglavlje 27. životna sredina i klimatske promjene, navodi se u saopštenju.

"Predsjednik Đukanović je zahvalio na podršci britanske Vlade u ostvarivanju članstva u NATO i izrazio puno uvjerenje da će ista podrška biti nastavljena i u dostizanju sada glavnog cilja, članstva u EU".

Naglasio je, kako se dalje navodi da je Crna Gora duboko na putu usvajanja evropskih i evroatlantskih vrijednosti i odlučna da implementira evropske standarde i bude njihov promoter u regionu, s glavnim ciljem dostizanja evropskog kvaliteta života.

"U kontekstu razgovora o regionu Zapadnog Balkana, konstatovano je da je neophodno prisustvo Evrope na Balkanu i da je u tom smislu od izuzetne važnosti držati politiku proširenja živom. Takva politika je jednako u interesu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije. Borba za evropsku pesrpektivu Zapadnog Balkana je borba da sačuvamo Evropu", istakao je predsjednik Đukanović.

Izlazak Britanije iz EU ne znači napuštanje Evrope, naglasio je ministar Dankan.

"Britanska Vlada ostaje snažno posvećena saradnji i daljem unapređenju odnosa i jačanju stabilnosti regiona, kao i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana".

Posjetu Londonu, predsjednik Đukanović završava večeras predavanjem na Oksfordskoj uniji.

Portal Analitika