Politika

Sistem odbrane u skladu sa NATO obavezama

U nastavku posjete Londonu, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se sastao sa ministrom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Gevinom Vilijamsonom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Sistem odbrane u skladu sa NATO obavezama
Portal AnalitikaIzvor

Razgovarano je o dosadašnoj saradnji i mogućnostima za dalje unaprjeđenje odnosa u oblasti odbrane, na bilateralnom nivou i u okviru NATO.

"Predsjednik Đukanović je zahvalio na izuzetnoj podršci britanske Vlade reformi sistema odbrane i razvoju vojnih snaga, uključujući važan segment stručnog osposobljavanja pripadnika vojske na prestižnim britanskim institutima, kao i podršci u procesu učlanjenja Crne Gore u NATO. Ocijenio je da su dvije zemlje upravo u oblasti odbrane i bezbjednosti ostvarile najbolje rezultate u ukupnim međudržavnim odnosima.

Ministar Vilijamson je izrazio zadovoljstvo što je tokom svog mandata imao privilegiju da sarađuje sa Crnog Gorom kao članicom NATO i iznio uvjerenje da će posjeta Predsjednika Đukanovića stvoriti predsuslove za produbljivanje vojne saradnje dvije zemlje. Povezanost Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i šire partnerstvo, uz pokazanu hrabrost Predsjednika Đukanovića da zemlju vodi u pravom smjeru, doprinose daljem snaženju prijateljstva i jačanju odnosa na obostranu korist", navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je, kako dodaju, da se intenzivira saradnja u oblasti sajber bezbjednosti kao jednog od vodećih izvora prijetnji, unaprijedi saradnja u okviru NATO shodno dosadašnjem pozitivnom iskustvu u ispunjavanju obaveza iz članstva, čemu ce doprinositi i novoimenovani vojni izaslanici.

"Crna Gora je čvrsto riješena da izgradi sistem odbrane koji će biti kompatibilan i u skladu sa NATO obavezama, kazao je Predsjednik Đukanović, a Ujedinjeno Kraljevstvo će tome nastaviti da pruža snažnu podršku kroz konkretne projekte i modalitete saradnje. UK će naročito raditi na pružanju podrške koja će na brz i održiv način pomoći razvijanju vojnih snaga Crne Gore.

Dvije strane će raditi na definisanju odgovarajućeg termina za realizaciju posjete ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori.

Zajednički je ocijenjeno da položaj Crne Gore, kao i zemalja Zapadnog Balkana, ujedno čini prednost, ali i veliki izazov u pogledu jačanja stabilnosti i odbrane evropskih i evroatlantskih vrijednosti. U tom kontekstu, podrška UK i snažnije prisustvo EU biće od presudne važnosti za dalji napredak regiona i njegovu punu integraciju u Evropu", zaključeno je u saopštenju.

Portal Analitika