Abiznis

Završena trećina kolovozne konstrukcije mosta Moračica

Trećina rasponske konstrukcije mosta Moračica, koji se nalazi na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare, završena je, saopštili su iz kompanije CRBC koja gradi auto-put.
Završena trećina kolovozne konstrukcije mosta Moračica
Nova PobjedaIzvor

Radovi na arhitektonskom čudu auto-puta Bar – Boljare, mostu Moračica, u skladu su sa planiranom dinamikom. Nakon izgradnje svih pet stubova i dva oporca mosta, do sada je izliveno 299 metara kolovozne konstrukcije, što je skoro trećina ukupne dužine Moračice koja iznosi 960 metara. Na ovom gradilištu svakog dana radi 150 radnika.

- Rasponska konstrukcija gradi se kroz segmente, što znači da se sa svakog stuba mosta napreduje i na lijevu i na desnu stranu, ka narednom stubu. Segmenti su dugi od 2,5 do 4 metra i postajaće duži kako se budu približavali sredini mosta, što znači da će i dinamika napredovanja tada biti veća - saopštila je kompanija CRBC. Procjene su da će za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biti utrošeno 30.000 kubika betona, a ugrađeno preko pet hiljada tona armature.

- Most Moračica postao je simbol crnogorskog auto-puta, o kome su izvještavali svi domaći, kao i vodeći regionalni mediji. Najviši stub mosta visok je 160 metara, dok će raspon od dna korita Morače do kolozovne konstrukcije iznositi 200 metara - podsjećaju iz CRBCa. 

Portal Analitika