Politika

Građanima dosadilo da slušaju o tome ko je najjači u opoziciji

– Rezultati lokalnih i predsjedničkih izbora pokazali su da je građanima dosadila godinama po navljana priča o tome ko je najjači opozicioni subjekt. 
Građanima dosadilo da slušaju o tome ko je najjači u opoziciji
Nova PobjedaIzvor

 Prekid medijskih prepucavanja i optužbi, usaglašavanje odluka iza kojih će stati sve opozicione partije, preduslov su promjene sistema vrijednosti koji je kreirala vlast, koja ima nevjerovatnu prednost kroz kontrolu i zloupotrebu državnih resursa – kaže u intervjuu Pobjedi Anka Vukićević, nezavisna poslanica.

POBJEDA: Je li bojkot parlamenta, koji ste ranije podržavali, a koji sada sprovodi dio Vaših kolega, bio pogrešan politički potez, sada kada gledate na to iz poslaničkih klupa?

VUKIĆEVIĆ: Ne mislim da je odluka o bojkotu bila pogrešna, već da je bojkot svih institucija i lokalnih i predsjedničkih izbora bio način da se DPS prinudi na dogovore bez kompromisa kada su u pitanju neregularnosti tokom izbornog procesa, ali, nažalost, nije bilo jedinstvenog stava opozicije. Izostalo je i jedinstveno djelovanje i o pitanjima oko ko jih su opo zi ci o ne par ti je bile saglasne. Za više od godinu nije bilo zajedničkih aktivnosti, iako su opozicioni birači to očekivali. Na taj način je obesmišljena ideja bojkota i prije nego što su određeni politički subjekti donijeli odluku da se vrate u parlament. Ponovljene su greške iz prošlosti i nastavljeni međusobni sukobi opozicionih partija.

POBJEDA: Zašto ste bili uzdržani kada se glasalo o formiranju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva?

VUKIĆEVIĆ: Da, bila sam uzdržana i u svojoj diskusiji to obrazložila. Znanja i iskustva ima, a ako ima iskrenosti i stvarne namjere da se konačno napravi dogovor i usaglase kvalitetna zakonska rješenja koja će povećati stepen povjerenja u regularnost izbornog procesa, mišljenja sam da je ostavljen predug rok za planirane izmjene. Odlukom nije definisan ni način realizacije, ni mehanizmi kontrole, a ostavljen je kratak period za implementaciju dogovorenog. Imamo iskustvo Vlade izbornog povjerenja, koja je pokazala kako sistem funkcioniše iznutra i u nemogućim uslovima ostvarila rezultat, koji bi sigurno bio bolji da su ministri i kontrolori imali ovlašćenja koja im po pozicijama na kojima su bili pripadaju.

Propusti koji su u tim pregovorima napravljeni ne smiju se ponoviti. Sva dobra rješenja imaće moju podršku, ali ako opozicione partije ne prevaziđu međusobne sukobe i ne uspiju o svim pitanjima imati jedinstven stav, nastaviće se praksa ,,zatvorenih vrata“ za pojedinačne predloge opozicije, i teško će se doći do cilja. Dešavanja oko izbornih zakona će biti pod lupom EU, i to je jedino što će za vladajuće strukture, u određenoj mjeri, biti ograničavajuća okolnost njihovoj samovolji.

POBJEDA: Odlučili ste da zadržite poslanički mandat nakon što ste napustili Demos. Polazeći od tog stava, hoćete li se zalagati za uvođenje „otvorenih lista“ u izborni sistem, kako bi građani zaokruživali pojedinca a ne partiju?

VUKIĆEVIĆ: Ovorene liste imaju moju podršku i ona nije uzrokovana trenutnim statusom nezavisne poslanice. Građanke i građani konačno će dobiti pravo da neposredno biraju i budu birani. Poslanik koji na taj način dobije mandat ima više slobode da samostalno odlučuje, smanjen je uticaj partijske discipline i lidera koji presudno kreiraju stavove partije, iako ponekad ti stavovi nemaju dodirnih tačaka sa njihovim programom.

Građani sve češće, sa razlogom, političke partije komentarišu kao privatne firme, a politiku kao biznis. Imali smo primjere da se zarad šačice vlasti, ostvarivanja ličnih ambicija i interesa prodaju glasovi opozicionih birača. Možda bi u početku bilo političke nestabilnosti, međutim održavanje ,,stabilokratije“ negativno utiče na kvalitet političke scene koju iz tih razloga u širokom krugu zaobilaze pojedinci, mladi ljudi koji su bili vrhunski studenti na prestižnim univerzitetima, i koji mogu doprinijeti progresu Crne Gore. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika