Društvo

Pljevljaci evropskim institucijama: SOS!

Nakon uvida u jučerašnje rezultate očitavanja automatske mjerne stanice za praćenje kvaliteta vazduha, locirane na Gagovića imanju u Pljevljima, u kojima se vide enormno velika prekoračenja i varijacije satnih vrijednosti PM10 , Ekološko društvo ,,Breznica“ i Ekološki pokret ,,Ozon“ , konstatuju da povremena i pojedinačna reagovanja aktivista, novinara i političara neće biti dovoljna da se ovaj dugotrajni životni problem građana Pljevalja konačno riješi, ukoliko izostane njihovo masovno interesovanje i akcija.
Pljevljaci evropskim institucijama: SOS!
Portal AnalitikaIzvor

''Kao što smo i nedavno upozorili, u ,,čestitki“ koju smo uputili građanima Pljevalja, povodom dana opštine, potrebno je da se vodi intezivna javna argumentovana diskusija o ovom alarmantnom ekološkom problemu, koji svakodnevno uzrokuje najteža oboljenja, prerane smrti, raseljavanje i siromaštvo, ukoliko se želi doći do konkretnog i vidljivog rješenja. I ovog puta saosjećajući sa građanima Pljevalja, čija je životna sredina najugroženija u ekološkoj državi Crnoj Gori, ne možemo a da ne primjetimo njihovu pasivnost i očekivanje da će neko drugi rješiti problem aerozagađenja ili da će se vazduh prečistiti sam od sebe''- naveli su u zajedničkom saopštenju.

Kako su te organizacije obavještavane tokom jučerašnjeg popodneva i večeri, većina koja je boravila na otvorenom žalila se na teško disanje.

''Pa još jednom poručujemo građanima da se vode sopstvenim iskustvima, da vjeruju sopstvenim plućima i preduzmu akciju kako bi ostvarili svoja prava na čist vazduh garantovana Ustavom, velikim brojem važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora. Potpuno uvažavajući informaciju od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, koja je putem svog portala 23. novembra, obavijestila javnost o potencijalni odstupanjima opreme uzrokovanim prekodom napajanja električnom energijom i ukazala da je potrebno 12 do 24 h od momenta ponovnog puštanja u rad automatske mjerne staniice da se uspostavi normalno očitavanje, što je pretpostavljamo primjenjljivo i za 24. novembar , kada se takođe oko 15 h ponovio problem sa nestankom struje, ipak smatramo da su građanima Pljevalja najbolji indikator kvaliteta vazduha njihovi respiratorni organi''- navode iz ovih udruženja.

Kako dodaju, njihovo saopštenje nema za cilj uznemiravanje javnosti, niti manipulaciju.

''Pa pozivamo i nadležne institucije da proaktivnim pristupom pravovremeno i kontinuirano informišu građane Pljevalja o svim važnim detaljima vezanim za kvalitet vazduha i konkretnim i korisnim savjetima pomognu u smanjenju rizika po njihovo zdravlje. Pošto nam je svima potpuno jasno da se zatvaranjem prozora i ostajanjem u stanovima i kućama, ne može zaštiti zdravlje građana, kao i da su kratkoročne i srednjoročne mjere, kojima je trebalo smanjti nivo zagađenja vazduha, doživjele totalni debakl nu praksi, pozivamo sve nadležne institucije da se konačno sa ozbiljnošću i pažnjom posvete rješavanju ovog, ponavljamo, alarmantnog životnog problema građana Pljevalja''- navode u saopštenju.

''I na kraju međunardnim signalom za pomoć S.O.S. još jedmon pozivamo i relevantne međunarodne institucije , a naročito Evropsku Uniju sa kojom smo u procesu pregovora, da doprinese rješavanju problema aerozagađenaj u Pljevljima, jer životna sredina nema granica, kao nažalost ni posledice zagađenja''- zaključili su.

Portal Analitika