Društvo

Prekršen kolektivni ugovor za UCG, očekuju korigovane plate

Predsjednik Sindikata Univerziteta Crne Gore Vukašin Zogović kazao je za Pobjedu da je smanjenjem oktobarskih plata pojedinim profesorima i asistentima prekršen kolektivni ugovor za UCG, zbog čega je na sastancima koje je nedavno obavio sa rektorom Danilom Nikolićem, prorektorkom Đurđicom Perović i generalnom sekretarkom Jelenom Pajković zatražio da im se na novembarska primanja vrati oduzeti iznos, ali nije izvjesno da će se njegov zahtjev uvažiti.
Prekršen kolektivni ugovor za UCG, očekuju korigovane plate
PobjedaIzvor

Iako na tim sastancima nijesu došli do kompromisa zbog toga što različito tumače propise, Zogović je optimista da će naredni obračun zarada biti u korist zaposlenih. Zatražio je da početkom ove sedmice, prije isplate naredne plate, ponovo obavi sastanak sa prorektorkom Perović.

“Moram da znam da li je bilo pomaka u dijelu zahtjeva ili je Univerzitet tvrdo ostao na stavovima na obračunu koji je uradio za prošlu platu. Zavisno od tih odgovora i stepena uvaženosti zahtjeva mi ćemo se kao Sindikat odrediti. Ne mogu da govorim unaprijed šta ćemo preduzeti ukoliko se to ne dogodi”, istakao je on.

Nastavni kadar nije bio obaviješten o novom obračunu zarada, pa ni Sindikat, što, prema riječima Zogovića, takođe, nije u skladu sa ugovorom.

Univerzitet je pojedinim profesorima i saradnicima koji imaju grupu prvi put upisanih studenata manju od pet (tehnički, prirodno-matematički, umjetnički programi i medicina), odnosno manju od deset studenata (programi društvenih nauka) umanjio oktobarsku zaradu na način što im je obračunavao čas po koeficijentu 0,1 koji je predviđen za mentorsku nastavu. Naš sagovornik je izričit da ovaj promijenjeni obračun zarada nema utemeljenja.

“Nastava se može organizovati kao mentorska prema pravilima o organizaciji nastave na studijskim programima iz 2015. godine. Treba istaći da se odlukom Senata nastava može organizovati kao mentorska, odnosno Senat je ovlastio vijeća fakulteta da donose takvu odluku na postdiplomskim, specijalističkim i master studijama. Nijedna takva odluka, međutim, nije donešena, a nastavu obračunavaju kao mentorsku. To je ključno”, naveo je on.

Po kolektivnom ugovoru je, precizirao je, istaknuto da mentorska nastava iznosi 0,1 koeficijent, te ističe da se obračunava u tom iznosu onda kada se donese odluka da se nešto organizuje kao mentorska nastava, što se nije dogodilo u ovom slučaju.

“Odluke ne postoje i nastava za one koji imaju manje od deset ili pet studenata treba da se organizuje kao redovna, a ne kao mentorska. Samo insistiramo da se isplaćuje sve po kolektivnom ugovoru”, naglasio je Zogović.

 

Portal Analitika