Svijet

Haos u Parizu, sukob policije i demostranata (Foto, Video)

Francuska policija privela je devet osoba na protestima u Parizu gdje su izbili neredi između demonstranta pokreta "Žuti prsluci" i policije.
Haos u Parizu, sukob policije i demostranata (Foto, Video)
agencijeIzvor

Policija je na čuvenoj aveniji Jelisejskih polja gdje nije bio predviđen protest, bacila suzavac na demonstrante, prenosi lsit Parizijen.

Kako prenose drugi francuski mediji, na skupu pored "Žutih prsluka" koji protestuju zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, nalaze se i pripadnici ultra desnice i grupe koje izazivaju nerede. 

Na društvenim mrežama su prikazani demonstrati koji prevrću parkirana vozila i vade djelove pločnika.

Za sada nema izvještaja o povrijeđenima. 

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner rekao je da se u samom Parizu nalazi oko 8.000 demonstranata a na Jelijsejskim poljima oko 5.000 ljudi. 

Kastaner nije ove nedjelje dozovlio skup u toj aveniji jer se u blizini nalaze rezidencija francuskog predsjednika Emanuela Makrona kao i sjedište vlade. Kastaner je predložio demonstrantima da se okupe na udaljenijem mjestu, na Marsovim poljima kod Ajfelove kule. 

sukob-u-parizu

Predsjdnica ekstremne desnice Marin Le Pen je osudila njegovu izjavu ocjenjujući da demonstranti imaju pravo da se okupe na Jelisejskim poljima gdje se inače održavaju veliki skupovi.

Pripadnici pokreta čiji naziv aludira na fluorescentno žute prsluke koje moraju da imaju vozači, već nedjelju dana blokiraju puteve širom zemlje kao i glavne saobraćajnice u velikim gradovima protestujući zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo. 

Tokom nedjelju dana je bilo dosta incidenata sa nekoliko stotina povrijeđenih i privedenih, a prvog dana je poginula jedna žena. 

Protesti koji su prvobitno počeli zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo kasnije su prerasli u opšte nezavodoljstvo građana i osudu državne politike. 

Protesti su danas i u drugim gradovima Francuske, gdje su takođe izbili incidenti. 

Prema podacima policije, okupilo se oko 23.000 ljudi širom Francuske što je znatno manje od 290.000 prije tačno nedjelju dana.

 

Portal Analitika