Društvo

Potreban odlučniji odgovor institucija i društva

U Crnoj Gori je od 1. januara do 30. juna registrovano 120 krivičnih djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici i 13 krivičnih djela koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici. 
Potreban odlučniji odgovor institucija i društva
Portal AnalitikaIzvor

Iz institucije Ombudsmana je saopšteno da je nasilje nad ženama i dalje prisutno i zahtijeva odlučniji i efikasniji odgovor organa, institucija i društva kao cjeline.

Kako se navodi, zanemarivanje i ćutanje ne smiju da zamijene građansku i pravnu obavezu građana da prijave nasilje nad ženama i time spriječe njegovo dalje razvijanje u nepovratni proces uništavanja žrtve. 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pozvao je na dalje jačanje svijesti javnosti, kako bi se smanjili pasivnost i strah i poslala poruka da nasilnici nikada ne mogu biti jači od porodice, društva i institucija sistema.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori, broj krivičnih, prekršajnih i građanskih predmeta nesumnjivo ukazuje na kontinuirani trend ili čak porast slučajeva nasilja u porodici, bez obzira da li se radi o realnim pokazateljima ili prividu nastalom zbog pojačanih aktivnosti da se taj fenomen učini vidljivijim putem većeg korišćenja mehanizama zaštite.

Prema podacima Uprave policije. koji su dostavljeni za potrebe polugodišnjeg izvještaja u oblasti zaštite od diskriminacije, od 1. januara do 30. juna registrovano je 120 krivičnih djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici i 13 krivičnih djela koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici. 

“Žrtve izvršenih krivičnih djela nasilja u porodici su 144 osobe, 100 ženskog i 44 muškog pola”, precizira se u saopštenju.

Prema Izvještaju o radu sudova za prekršaje, za isti period sudovi su u radu imali 1.117 predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. 

“Završeno je 64,46 odsto predmeta, izrečena je 241 novčana kazna, 85 kazni zatvora, 101 uslovna osuda, 53 opomene, pet vaspitnih mjera”, pokazuju podaci iz Izvještaja o radu sudova.

Kako se navodi, u sedam predmeta odbačen je zahtjev, u 28 obustavljen je postupak, u 182 donijeta oslobađajuća odluka, dok je 18 predmeta riješeno na drugi način. 

Dodaje se da su sudovi za prekršaje izrekli 180 zaštitnih mjera.

Baković je kazao da, kada je u pitanju odlučan odgovor nasilju u porodici, izazov je kako pravilno odmjeriti sankciju, odnosno kako odabrati mjeru koja će pogoditi počinioca, a ne žrtvu, direktno ili indirektno. 

“Iako je to teško prihvatljiva činjenica za tradicionalnu sredinu, kakva jeste i Crna Gora, mjere udaljenja iz prostora za stanovanje, zabrana prilaska i druge prilagođene konkretnom slučaju i konkretnom nasilniku, nemaju samo represivnu, niti preventivnu funkciju, već šalju jasnu društvenu poruku da se nasilje ne toleriše i da ne može proći bez sankcije”, rekao je Baković.

On je naveo da dijete koje svjedoči nasilnom ponašanju nad članom porodice je jednako žrtva.

“Ovo je prilika da ukažemo na tu važnu dimenziju tog problema, a to je da predmeti koji se odnose na porodično pravnu problematiku, u širem smislu, u sebi sadrže elemente nasilja nad djecom u porodici”, dodao je Baković. 

On je ocijenio da u koordinaciji organa zaduženih za prevenciju i zaštitu od nasilja u porodici, policije, centara za socijalni rad, pravosuđa, zdravstva, vaspitno- obrazovnih ustanova i dalje se može zapaziti odsustvo djelotvorne reakcije i blagovremene razmjene informacija, nesnalaženje u primjeni Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici.

Zaštitnik smatra da je i pored mjera koje država sprovodi u cilju postizanja rodne ravnopavnosti i osnaživanja žena i djevojčica, prema sociološkim istraživanjima i izvještajima međunarodnih organizacija, u toj oblasti potrebno još dosta toga uraditi, naročito na planu zaštite fizičkog i psihičkog integriteta žena i podrške ženama kao ranjivoj društvenoj grupi.

“Osim dosljedne primjene zakonodavnih mjera i djelotvorne saradnje organa za prevenciju i zaštitu, važno je da žrtvama nasilja u porodici budu dostupni servisi podrške i službe koje se staraju o bezbjednosti i zaštiti, sigurne kuće i programe savjetovanja i rehabilitacije za žrtve, kao i programe rehabilitacije za učinioce nasilja u porodici”, poručio je Baković.

Kako je ocijenio, sve te mjere, aktivnosti i kampanje potrebno je sprovoditi u kontinuitetu.

Portal Analitika