Društvo

Raičević: Barani žive daleko od politike koja dijeli, zajedno i skladno

Na današnjoj svečanosti povodom dana Opštine Bar, predsjsednik Dušan Raičević kazao je da su svi oni koji su živote dali za slobodarske ideale, borbom zaslužili vječno sjećanje i poštovanje.
Raičević: Barani žive daleko od politike koja dijeli, zajedno i skladno
Portal AnalitikaIzvor

''Istorija nas uči da bez velikih teškoća i stradanja nije bilo velikih pobjeda. Naš Bar je pobjednik i iz svih borbi se uzdizao još ljepši i jači. Na ovom prostoru vjekovima se živjelo zajedno i skladno, udaljeni od politike koja je dijelila. Grad dobrih komšija, spremni da pomognu jedni drugima, promovisao je razumijevanje različitosti i toleranciju. Danas kada se ponosimo očuvanjem tradicionalnih vrijednosti grada pod Rumijom, moramo napomenuti da su urbana matrica grada širokih bulevara, bogato zaleđe i prirodne ljepote na obje čarobne obale, naša legitimacija za budućnost. A pogled u budućnost je naša prioritetna obaveza''-kazao je Raičević.

Kako je dodao, današnja svečanost prava je prilika za podsjećanje na sva ona dostignuća u godini punoj izazova koja je na izmaku.

''Prateći ohrabrujući stepen ekonomskog razvoja Crne Gore, opredijelili smo se za ubrzani razvoj infrastrukture, kao osnovne pretpostavke za ravnomjeran razvoj svih djelova naše opštine. Realizacijom kreditnog aranžmana faze 3 u iznosu od 7,65 miliona eura, završili smo i stavili u funkciju 19,2 kilometra fekalne kanalizacije, 5,8 kilometara vodovodne mreže, 1,1 kilometar atmosferske kanalizacije, te rezervoar 2 u Šušnju namijenjen za vodosnadbijevanje druge i treće visinske zone Bar. Započeli smo radove na izgradnji rezervoara Zaljevo 1, sa priključkom na regionalni vodovod vrijednosti 960 hiljada eura. Kruna našeg posvećenog rada na poboljšavanju vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda u prethodnom periodu, ogledaće se kroz skori početak izgradnje pumpne stanice Volujica i potisnog cjevovoda, investicione vrijednosti milion i 580 hiljada eura''-kazao je on.

U dijelu uređenja javnih površina, u užem gradskom jezgru, realizovane su investicije vrijedne stotinu hiljada eura, dok je,kako je naveo, kroz investiciona održavanja asfaltirano 112 hiljada metara kvadratnih lokalnih puteva, ukupne vrijednosti od milion 435 hiljada eura.

''Kroz kontinuiranu podršku razvoju poljoprivrede u tekućoj godini subvencionirali smo naše poljoprivredne proizvođače u iznosu od 231 hiljadu eura , a naše mlade i uspješne đake i studente nagradili i stipendirali u iznosu od 46 hiljada eura. Svjesni smo činjenice da se naš uspjeh neće mjeriti realizovanim projektima, već onima koje planiramo realizovati u narednom periodu a koji za cilj imaju rješavanje životnih izazova naših sugrađana i turista koji u sve većem broju posjećuju naš grad''- naveo je Raičević.

Dogovorena saradnja sa regionalnim vodovodom na projektu snadbijevanja Dobre vode, pružiće novu razvojnu perspektivu u turističkim naseljima Veliki pijesak i Utjeha, ocijenio je on.

''Uz podršku Vlade Crne Gore kroz rekonstrukciju putnih pravaca od Bara do Kameničkog mosta i od Virpazara do Ostrosa, učinićemo našu turističku destinaciju dostupnijom, a kroz realizaciju kapitalnih projekata u oblasti turizma na Maljeviku, Dubovici, Čanju i Sutomoru, naš turistički proizvod biće prepoznat na mapi mediterana. Planom budžeta za 201, akcenat stavljamo na razvojnu komponentu. Kroz kapitalni budžet planiran na iznos od 7 miliona i 380 hiljada eura, uz očekivano usvajanje prostorno urbanističkog plana naše opštine, nastavljamo ubrzanim stazama urbanog uređenja po kojem je Bar prepoznat''- naveo je prvi čovjek Bara.

''Ubijeđen sam da će vrijeme koje je pred nama pokazati da Bar kroz saradnju lokalne i centralne vlasti, pravilnom valorizacijom razvojnih potencijala i neiscrpnim materijalnim i ljudskim resursima, može potvrditi status jedne od najvažnijih multikulturalnih adresa u našoj državi, jer vrijeme je za Bar''-zaključio je on.

 

Portal Analitika