Društvo

Adžić traži vanrednu Skupštinu Fondacije Sveti Petar Cetinjski

Istroričar i jedan od utemeljivača Fondacije "Sveti Petar Cetinjski" Novak Adžić uputio je otvoreno pismo rukovodstvu fondacije u kome traži zakazivanje vanredne Skupštine te organizacije.
Adžić traži vanrednu Skupštinu Fondacije Sveti Petar Cetinjski
Portal AnalitikaIzvor

"U aktivnom statusu jednog od utemeljivača, osnivača „Fondacije Sveti Petar Cetinjski“ (bilo je to u vrijeme kad je to bilo posve teško; to nije bilo naknadno priključenje istoj organizaciji i dolazak na gotovu stvar, već davno, prije par decenija, kad smo osnivali tu dobrotvornu, humanitarnu i neprofitnuu, kreativnu crnogorsku nacionalnu i državotvornu organizaciju- provjerite, ko sumnja, u osnivačkim aktima iste, moj doprinos njenom utemeljenu, a ja imam sva relevantna svjedočanstva o tome i mom osnivačkom angažmanu), smatram skandaloznom i neprihvatljivim situaciju u kojoj se Fondacija našla, nakon smrti uglednog čovjeka i pregaoca, intelektualca i čestitog borca za prave vrijednosti Crne Gore i crnogorskog naroda, pokojnog g. Dragoljuba- Draga Rašovića, koji je ostavio trajni pečat njenom (Fondacije) uspješnom radu, a poslije njegove smti uslijedilo je, na žalost, posrtanje naše Fondacije", navodi Adžić.

Sjećajući se, kako dodaje, zlatnog doba naše fondacije, Milana Mrvaljevića, na čiji sam prijedlog i zahtjev pristao, posredovanjem mog pokojnog bliskog rođaka pokojnog Vladimira-Vlada Adzića, da učestvujem u osnivanju navedene Fondacije; sjećaćajući se uspješnog programskog i praktičnog funcionisanja Fondacije, kad su na njenom čelu bio prof. dr Ilija Vujošević i potom Dragoljub-Drago Rašović, osjećam potrebu da vlastiti stav o današnjici i neprimjerenom urušavanju te Fondacije, saopštim putem ovog otvorenog pisma.

"Najprije, kao jedan od njenih osnivača, punopravno zahtijevam zakazivanje vanredne Skupstine iste, kako bi se na njoj raspravila sva sporna pitanja i izabrali novi, njeni, punopravni legalni i legitimni organi, skladno važećim normativnim aktima Fondacije. U postojećoj kompromitaciji Fondacije, koja se, već duže vremena zbiva, na sramotu brojnih osnivača, a ja sam jedan od njih, bez moje volje i konsultacije, pored ostalih, i sa mnom oko toga, a sve se to radi sa ciljem njene egositičke privatizacije, ističem javno, da u tim neprimjerenim rabotama nijesam ucestvovao i ne želim da učestvujem", poručuje Adžić.  

I smatra da vanredna skupstina Fondacije, koja se treba što prije zakazati i održati, treba da razriješi, adekvatno, pravno i pravedno, sva sporna pitanja, koja tangiraju opstanak i dalje funcionisanje naše Fondacije.

"To legalno i legitimno tražim. Ne molim, nego tražim, jer je to moje pravo, kao jednog od osnivača i punopravnih članova fondacije”, zaključio je u pismu Adžić.

Portal Analitika