Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Crna Gora može da traži izručenje Branke Milić ili da „privoli“ ambasadora Srbije da joj otkaže gostoprimstvo

Crna Gora može da traži izručenje Branke Milić ili da „privoli“ ambasadora Srbije da joj otkaže gostoprimstvo

Crnogorska policija ,shodno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, nema apsolutno nikakvu mogućnost da udje u Ambasadu Srbije i uhapsi optuženu u slučaju pokušaja terorizma Branku Milić, osim ako ne dobiju odobrenje ambasadora te zemlje.
Crna Gora može da traži izručenje Branke Milić ili da „privoli“ ambasadora Srbije da joj otkaže gostoprimstvo
Portal AnalitikaIzvor

Crnoj Gori tako ostaje da od Srbije zatraži izručenje Milićeve ili da „privoli“ ambasadora diplomatskim kanalima da joj otkaže gostoprimstvo.

Konvencija, u skladu sa načelom eksteritorijalnosti, propisuje nepovredivost diplomatsko - konzularnog predstavništa, pa čak ni u slučaju požara ili vanrednih okolnosti, predstavnici Crne Gore ne mogu ući u zgradu ambasade, bez odobrenja šefa misije, odnosno u ovom slučaju ambasadora.

Policija tako ne može uhapsiti Milićevu, iako je sukinja Suzana Mugođa donijela rješenje o pritvoru nakon što je ona bez odobrenja napustila sudjenje i zatražila „zaštitu“ u Ambasadi Srbije.

U teoriji medjunarodnog prava poznat je slučaj iz Velike Britanije kada je iz Libijske ambasade pucano, ali ni u tom slučaju policija nije smjela ući u zgradu.

Velika Britanija je tada cijelo diplomatsko osoblje proglasila personama non grata, a od Libije tražila pokretanje postupka protiv njihovog državljanina koji je pucao.

Predstavnici crnogorske vlasti nijesu se oglašavali nakon bjekstva Milićeve a iz Višeg suda je juče Portalu Analitika rečeno da oni nemaju informaciju da je ona pobjegla.

 

Portal Analitika