Društvo

Otvorena Crnogorska soba u Vevčanima

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio je danas, u makedonskom mjestu Vevčani, Crnogorsku sobu koja će, kako je saopšteno, imati važnu ulogu u povezivanju crnogorske zajednice sa matičnom državom.
Foto: MVP
Foto: MVP
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je Crnogorsku sobu otvorio tokom radne posjete Makedoniji.

On je kazao da Crnogorska soba predstavlja važno mjesto, ne samo za okupljanje članova crnogorske zajednice, već i za jačanje ekonomskih, naučnih i kulturnih veza dvije države.

„Uvjeren sam da će Crnogorska soba doprinijeti i jačanju veza između Crne Gore i Makedonije, čiji odnosi počivaju na temeljima otvorenosti i povjerenja, a koje uvijek traže nove mehanizme za dalje unaprjeđenje“, rekao je Darmanović.

Ambasador Crne Gore u Makedoniji, Predrag Mitrović, naglasio je da taj prostor ima važnu ulogu u povezivanju crnogorske zajednice sa matičnom državom, i da predstavlja značajan potencijal za privlačenje turista.

Otvaranju Crnogorske sobe prisustvovali su direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, počasni konzuli Crne Gore u Makedoniji Milorad Andrijašević i Branko Azeski, kao i brojni predstavnici crnogorske zajednice.

Darmanović se, u okviru radne posjete Makedoniji, sastao sa predsjednikom Parlamenta Talatom Džaferijem.

„Zajednički je izraženo zadovoljstvo sadržajnim odnosima dvije prijateljske zemlje, i iskazana spremnost za dalje produbljivanje saradnje“, kaže se u saopštenju.

Darmanović je kazao da je uvjeren da će, u što skorijem periodu, biti stvoreni neophodni uslovi za implementaciju ustavnih izmjena definisanih Prespanskim sporazumom, a time i pristupanje Makedonije NATO-u.

„Džaferi je ukazao na značaj ustavnih izmjena u makedonskom Sobranju, jer se na taj način obezbjeđuju uslovi za ulazak Makedonije u NATO i otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom“, naavodi se u saopštenju.

Portal Analitika