Društvo

Vujović: Javni servis pod direktnim političkim uticajem vlasti

Ekspertiza stručnjaka OEBS o stanju u RTCG i potrebi njenog upravljačkog restrukturiranja je još jedna međunarodna verifikacija činjenice da se Javni servis nalazi pod direktnim političkim uticajem vlasti, ocijenio je Ivan Vujović, član Predsjedništva SDP Crne Gore.
Vujović: Javni servis pod direktnim političkim uticajem vlasti
Portal AnalitikaIzvor

- Poznati su stavovi naših EU partnera o karakteru nedavne političke sječe članova Savjeta RTCG i Agencije za elektronske medije i  generalne direktorke RTCG. Ova i slične nezakonite partijske operacije su i ključni razlog zbog čega Crna Gora u oblasti slobode medija bilježi u kontinuitetu negativne rezultate, što potvrdjuju svi izvještaji EU - kazao je Vujović i dodao:

- Naravno, crnogorskoj vlasti je mnogo važnije da ima partijsku kontrolu nad RTCG od međunarodnog blamiranja sa kojim je suočena zbog ovakvog antievropskog djelovanja. I posljednji primjer, kada su poslanici Evropskog parlamenta na sjednici POSP-a prihvatili amandman predsjednika SDP Ranka Krivokapića o političkim smjenama u javnom servisu je ogolio pravu prirodu  vlasti čiji predstavnici su naravno i tom prilikom stali u odbranu antievropskog udara na RTCG.

Vujović je istakao da komično izgledaju reakcije "partijskih vojnika u Vladi i van nje" na nalaze OEBS-a.

- Naravno, komično sada izgledaju reakcije partijskih vojnika u Vladi i van Vlade na nalaze OEBS eksperata, kojima navodno brane princip depolitizovog Javnog servisa. U vlasti su svjesni da im  koncept partijskog davljenja Javnog servisa dugoročno ne može proći, i da u tom smislu redovno dobijaju  rezolutne poruke sa najvažnijih medjunarodnih adresa.Zbog toga razumijemo nervozu zbog nagoviještenih promjena u ovoj oblasti - kazao je Vujović.

On je dodao da SDP pitanje medijskih sloboda i posebno pozicije Javnog servisa doživljava kao jedno od najvažnijih tokom rada na reformi izbornog i drugog zakonodavstva.

- Potpuno je jasno da niko neće pristati na situaciju da Javnim servisom upravljaju funkcioneri DPS iz Savjeta ove kuće. Promjene u ovoj oblasti su neophodan uslov za fer izbore, a SDP očekuje podršku međunarodnih partnera da umjesto partijski kontrolisanog dobijemo istinski  Javni servis - zaključio je Vujović.

Portal Analitika