Podgorica

Dan Kanade u Podgorici 28. novembra

Ambasada Kanade će obilježiti Dan Kanade u Podgorici, u srijedu 28. novembra. 
Dan Kanade u Podgorici 28. novembra
Portal AnalitikaIzvor

Raznovrsnost programa će biti usmjerena na prikaz nekih od najznačajnih vrijednosti multikulturalne Kanade od predavanja za podgoričke gimnazijalce, učešća u programu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u saradnji sa NVO Ženska soba, do promocije kanadskih kulturnih sadržaja i saradnje sa crnogorskom pozorišnom scenom.

28. 11. u 20 časova

Predstava Penelopijada u Crnogorskom narodnom pozorištu

Glavni događaj će biti ponovna postavka na scenu prve kanadsko-crnogorske pozorišne koprodukcijske predstave Penelopijada po komadu kanadske spisateljice Margaret Atvud u režiji Dragane Varagić. Ova savremena predstava sa mediteranskom temom je ostvarena u saradnji pozorišta April Productions iz Toronta i Centra za kulturu Tivat. U predstavi će posle četiri godine ponovo zajedno nastupiti originalna glumačka postavka predvođena Dubravkom Drakić u ulozi Penelope uz Smiljanu Martinović, Kristinu Stevović Obradović, Branku Femić, Ivanu Mrvaljević, Vesnu Vujošević, Jelenu Simić i Tanju Bošković u ulozi lijepe Helene.

28. 11. u 19:30

Otvaranje izložbe Grade, sanjaj snove kanadske grafičarke Heder Hjuston u Medija centru Crnogorskog narodnog pozorišta

Heder Hjuston magistrirala je lijepe umjetnosti na Univerzitetu u Alberti i predaje Grafičke medije na Alberta koledžu za umjetnost i dizajn gdje radi kao zamjenica direktora Škole za vizuelne umjetnosti. Imala je više samostalnih izložbi širom Kanade i u inostranstvu. Izložbu Grade sanjaj snove, Dream City Dreams i njenu regionalnu turneju je pomogla Umjetnička fondacija provincije Alberta u Kanadi, Alberta Foundation for the Arts.

Izložbu koju će otvoriti ambasador Kanade Nj.E. Kati Čaba podgorička publika će imati prilike da pogleda do 5. decembra.

Istoga dana u toku prijepodneva, ambasador Kati Čaba će posetiti gimnaziju „Slobodan Škerović“. Ovom prilikom, pored upoznavanja sa programima gimnazije, Njena Ekselencija će održati predavanje o multikulturalnoj Kanadi i njenim vrijednostima kojom prilikom će imati prilike da proveri znanje engleskog i francuskog jezika podgoričkih gimnazijalaca.

Program u  Crnogorskom narodnom pozorištu je organizovan u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, pod pokroviteljstvom Opštine Tivat i Ambasade Kanade i uz pomoć kanadske kompanije Bell Helicopters.

Portal Analitika