Politika

Crna Gora prijatelj svih zemalja regiona

Ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je danas povodom kritika koje su na račun Crne Gore iznijeli srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i predsjednik Srbije Aleksandra Vučića, jer je podržala ulazak Kosova u Interpol, da je Crna Gora iskren prijatelj svih zemalja regiona.
Crna Gora prijatelj svih zemalja regiona
Portal AnalitikaIzvor

“Retoriku 90-tih koja se pojavljuje u regionu smo ostavili iza sebe i gledamo ka budućnosti. Mi smo iskren prijatelj svih zemalja regiona. Izjave koje se izgovaraju više govore o onima koji ih govore nego o onima kojima su upućen”, kazao je Bošković novinarima u Podgorici.

Kako je dodao, Crna Gora je naucila lekcije da ne želi da bude dio tih procesa.

“Bilo koji državni funkcioner Crne Gore nikada nije uvredljivo komentarisao procese u regionu", rekao je on.

Bošković je poručio da Crna Gora ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja bilo koje države regiona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da nakon glasanja da je Crna Gora uvijek protiv Srbije a Vulin da Crna gora zastupa Kosova sa više žara nego Albanija.

Govoreći o stanju Vojsci, ministar je saopštio da je podmlađen njen kadar. Prosječna starost smanjena sa 41 na 38 godina, a cilj je, kaže, spustiti prosjek ispod 35 godina. Naglašava da neće biti zadovoljan ako, kada izađe iz VCG, prosjek godina ne bude ispod 35.

Govoreći o poligonu na Sinjajevini, Bošković je rekao da će se pokazati da je ekološka zaštita na najvećem nivou.

Ministarstvo je, prema njegovim riječima, u proteklom periodu bilo fokusirano na nabavku novik helikoptera.

„Dva nova helikoptera nisu naoružana, već su usmjerena na civilne potrebe stanovništva. Tako su ove godine korišćena za gašenje požara na primorju tokom avgusta“, istakao je on.

Bošković je najavio da će se uvoditi vojnici po ugovoru, te da će do 50 momaka i djevojaka na početku imati priliku da služe dobrovoljno vojni rok.

Zaštita vazdušnog prostora, prema njegovim riječima, veoma je važna za Crnu Goru.

U narednom periodu planira se opremanje kopnene jedinice, nabavka lakooklopnih vozila, opremanje kasarne Masline, otvaranje regionalnog centra za planinsko ratovanje vojnog poligona Sinjajevina.

 

Portal Analitika