Kultura

Svadbarski psihotik

Boni Vinterbotom ledi sve pred sobom. U jednom momentu je nemoćna i ranjena žena koja plače zbog saznanja da je njena beba možda živa. Ali, već u narednom postaje ubica
Svadbarski psihotik
Objektiv/PobjedaIzvor

Leteći krimi-cirkus „How to Get Away with Murder“ brži je i luđi nego ikada. Vožnja nije samo uzbudljiva, već je i opasna po život. Ozbiljno i objektivno: ubićemo Pitera Novalka i Šondu Rajms ne završe li seriju početkom naredne godine!

Jesenje polufinale pete sezone, poslije osam emitovanih epizoda, donijelo je mnogo obrta i premotavanja, ali povrh svega poruku da zima ne dolazi samo samo u Zimovrel. I mi, ljubitelji krimića imamo svoj „Game of Thrones“.

Tanki živci

Od prvog do posljednjeg kadra čvrsto smo se držali da ne ispadnemo iz sjedišta. Prateći Analis Kiting, njenu „djecu“ Mekejlu, Lorel, Konora, Ašera i Olivera, i saradnike Boni, Frenka i Nejta, umirali smo da dobijemo odgovor na pitanje: ko leži mrtav u snijegu?!

Naravno, nije bilo lako, ni nama ni našim junacima, a najgore od svega je to što smo, pogodićete – opet na početku. To je to što ova namrtvo (u bukvalnom smislu) dobra serija postiže! Omami, navuče, pa ode svake jeseni i vrati se krajem januara, kao zakašnjeli novogodišnji poklon, taman kada su živci na ivici da okopne od čekanja.

Peta sezona se, osim na naše advokate rastrzane između „crne pravde“ i „bijelih ucjena“, fokusirala i na sporedne likove, očistila im sjenku i pokazala da i oni imaju dušu. I to kakvu! Sposobnu za ljubav, oproštaj, žrtvu... I ubistvo!

Radnja je otišla u neočekivanom smjeru. O Lorel i njenim ožiljcima i majci ni pomena, Ves se polako zaboravlja, a misterioznoj osobi sa kojom je Frenk pričao telefonom nema ni traga. Osim malog nagovještaja da je u imeniku memorisana kao „The One“.

Otac i sin

Nejt i Boni dobili su kvalitetne minute i definitivno obilježili polufinale. Lejhi Džunior preživio je teške trenutke - od pokušaja izbavljenja oca iz zatvora, suđenja i pomilovanja, pa do Seniorove namještene smrti. Slučaj je vratio Analis među pravosudne divove - ali i alkoholizmu.

Iako je Natanijel Lejhi Senior proglašen neuračunljivim nakon dugogodišnje robije, na dan izlaska iz zatvora ubijen je po nečijoj narudžbi. Da li zbog guvernerkine osvete Analis? Po Milerovoj zapovijesti? Ili možda oboje?! Njegova smrt pomrsila je konce, kako sada stvari stoje, nedužnom i nepravedno omraženom Ronu Mileru. Da, da, Denverovom pomoćniku koji se zaljubio u našu malu Bon-Bon.

Duboka zima

Boni Vinterbotom (eng. „duboka zima“) stvarno ledi sve pred sobom! U jednom momentu je nemoćna i ranjena žena koja plače na Ronovom ramenu poslije saznanja da je njena beba možda živa.

Nego, već u drugom je ubica. Boni je mogla da pomogne Ronu nakon Nejtovih batina, ali odlučila je da ga uguši istovremeno gušeći se od plača. Ubila je čovjeka kog voli i koji je volio i planirao da je zaprosi baš te večeri. Žrtvovala je sopstvenu sreću da bi zaštitila Nejta, Analis i ostale. I zbog toga je Boni definitvno najtragičniji lik sezone.

Uprkos vjenčanju Konora i Olivera, Boni je ukrala polufinalni šou. Nakon zataškavanje zločina sa Nejtom, vratila se na svadbu i preplakala čitavu Olijevu izvedbu pjesme „All of Me“ Džona Ledženda. Kakva boleština... Morbidnost i dirljivost uvijek su na nivou u seriji „How to Get Away With Murder“. Džon R. R. Martin bi samo mogao da sanja o ovakvoj krvavoj svadbi.

Prva žena

Jadna Duboka zima... Trči, Boni, trči - ali ne kod Analis. Tamo je tek svanula zora živih mrtvaca. Na njenom pragu pojavio se nezvani gost.

Sjećate li se zgodnog momka Gabrijela Medoksa? On je, vjerovali ili ne, sin iz prvog braka Sema Kitinga, Analisinog pokojnog muža. Da li se uvukao u njen život zato što zna da je povezana sa smrću njegovog oca? Ili je samo ljut na Analis zbog toga što je zbog nje napustio njegovu majku? I što, zaboga, znači to što guvernerka zna za usvajanje? Čije?!

Kao što rekosmo, opet smo na početku. Zima tek dolazi, a čekamo je premotani na prvu sezonu. Do janura nam ne ostaje ništa drugo osim da brojimo crvene kapljice u snijegu... Jer skidanje sa ovog krvavog psihotika nikada nije bilo, niti može postati opcija!

Milena ČAVIĆ

 

FOTO: ew.com

 

Portal Analitika