Društvo

Jedanaest novih medikamenata na proširenoj listi ljekova

Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva zdravlja, usvojila je na jučerašnjoj sjednici Odluku o izmjeni i dopuni Liste ljekova.
Jedanaest novih medikamenata na proširenoj listi ljekova
Portal AnalitikaIzvor

Prema ovoj odluci lista je proširena sa  jedanaest novih medikamenata, a u skladu sa odobrenim registracionim rješenjima i stručnim sugestijama prema kojima će novi ljekovi značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite i koji su u skladu sa najnovijim standardima i protokolima liječenja u Evropi i svijetu.

Novi i savremeniji oblici ljekova odnose se na ljekove koji se koriste za liječenje dijabetesa, infektivnih bolesti, multiple skleroze, esencijalne hipertenzije, kao i urogenitalnih oboljenja.

Takođe, proširena je paleta postojećih ljekova na listi sa medikamentima drugih proizvođača, što će omogućiti ljekarima veći izbor pri  propisivanju terapije, ali i otkloniti mogućnost monopolskog položaja određenih proizvođača zastupljenih na listi.

Novom odlukom pojednostavljen je i režim propisivanja određenih grupa ljekova na način što će  njihovo propisivanje  biti omogućeno i na primarnom nivou zdravstvene zaštite, što će osiguranicima omogućiti blagovremenu dostupnost terapije.

Portal Analitika