Košarka

Hrabro na favorita

Kada igrači Budućnost Volija večeras (20.30 h) istrče na parket ,,Morače“, na megdan košarkašima moćnog CSKA, ne treba da razmišljaju da je sa druge strane apsolutni favorit. Već da imaju čast da se nadmeću sa jedinim neporaženim timom Evrope u sezoni.
Hrabro na favorita
Arena/PobjedaIzvor

Moskovski ,,armejci“ imaju skor 8-0 i u Evroligi u ruskoj VTB ligi. Što reći o ekipi u kojoj je prva petorka Rodrigez, De Kolo, Klajburn, Piters i Hajns - a druga Heket, Higins, Kurbanov, Bolomboj i Hanter!

Tim Dimitrisa Itudisa je takav, da ruski reprezentativci Voroncevič i Kulagin dobijaju minute ,,na kašičicu“, uz Real Madrid jedina je ekipa sa jasno istaknutim šampionskim ambicijama. Sedmostruki je prvak Evrope, tim koji je u posljednjih 16 sezona čak 15 puta igrao na fajnalforu Evrolige, gigant je bez premca u 21. vijeku!

Prosto: u ,,Moraču“ večeras stiže apsolutna evropska elita, a dolazak CSKA u Podgoricu je momenat kada se najbolje razumije koliko je plasman u modernu Evroligu najvećeg crnogorskog kluba dragocjen.

- Još jedan šampion Evrolige u Podgorici, velesila evropske košarke. Ovo je sjajna prilika za naše fanove da nas gledaju kako igramo protiv stalnog favorita. Ne treba da pričamo o njihovoj postavci, nivou talenta, očigledno je da su favoriti - kazao je trener Aleksandar Džikić.

CSKA ima izuzetne strijelce ove sezone, Kori Higins postiže 17,1, Nando de Kolo 14,5 poena, a Vil Klajburn 12,4 poena u prosjeku. Prvi strijelac Budućnost Volija Erl Klark je manje efikasan od njih trojice - 12,3 poena po meču Evrolige.

Džikić u partiji tima protiv Himkija, na gostovanju u Podmoskovlju u srijedu, prije svega nije bio zadovoljan energetskim nivoom i koncentracijom u drugoj četvrtini. Jasno je, protiv ovakvih timova potrebno je igrati 40 minuta na istom, visokom nivou. Samo najbolje izdanje Budućnost Volija može ugroziti moćni CSKA. Ali, Budućnost Voli pokazala je već jednom da može protiv Baskonije, a taj talas samopouzdanja treba iskoristiti.

Igra pod obručem biće izuzetno važan faktor, a čeka se potpuni oporavak centra Alena Omića, koji nije igrao na vrhunskom nivou u posljednjim mečevima zbog lakše povrede.

- Čeka nas izuzetno teška utakmica, svi znamo kakva ekipa je CSKA. Ne bih pričao mnogo o njima, jer je svim poznato o kakvoj ekipi se radi. Svake godine su favoriti za osvajanje Evrolige, pa tako i ove sa svih osam pobjeda. Što se nas tiče – moramo izaći na teren i boriti se od prvog do posljednjeg minuta i pružiti sve od sebe. Ritam je naporan, ali tako je svim ekipama, a donekle računamo i na njihov umor. Žalgiris je pokazao da se može igrati protiv CSKA - rekao je centar Alen Omić.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika