Društvo

Zaštititi RTCG od političke trgovine

Rješenje koje je ponudio stručnjak OEBS-a Davor Glavaš da bi generalnog direktora Javnog servisa trebalo da imenuje parlament kvalifikovanom većinom, ostavlja mogućnost političkog uticaja, smatra direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Željko Rutović i ističe da to pitanje treba precizno definisati.
Zaštititi RTCG od političke trgovine
K. Janković
K. JankovićAutor
Nova PobjedaIzvor

OEBS je u srijedu predstavio pravnu analizu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru i Nacrta Zakona o medijima koju je uradio njihov stručnjak.

zeljko-rutovic-trgovina-ljudima-19102017-dobrilo-malidzanUTICAJI

- Što se tiče pitanja koje se odnosi na izbor generalnog direktora Javnog servisa, cijenim da treba vrlo precizno definisati rješenja koja neće dati mogućnost bilo kojeg oblika političkog uplitanja, uz opasku da predloženi stav eksperta OSCE povodom izbora generalnog direktora u parlamentu, po mom mišljenju, ostavlja i taj prostor i tu mogućnost uticaja- rekao je Rutović za Pobjedu.

Smatra da se u slučaju da generalnog direktora RTCG bira Skupština „nadzorna uloga i smisao Savjeta RTCG dovodi u pitanje, odnosno participativnost najširih subjekata društva u procesu zastupanja njihovih legitimnih javnih interesa“.

- Aktuelno rješenje i postupak izbora generalnog direktora zasnovan je na standardima Savjeta Evrope i njihovim pozitivnim mišljenjima u procesu izrade posljednjeg zakona. Konačno, primarno opredjeljenje nacrta zakonskog teksta zasniva se na snaženju političke i institucionalne nezavisnosti RTCG, što je uostalom programsko obrazloženje Vlade- naveo je Rutović.

Naš sagovornik vjeruje da će finalna međunarodna ekspertiza i nacionalna javna rasprava „argumentovano sugerisati najbolja rješenja koja snaže sveukupnu nezavisnost javnog servisa“.

- Mišljenje OSCE i drugih međunarodnih eksperata sastavni je dio transparentnog i inkluzivnog procesa na planu definisanja evropskih standarda u procesu izrade medijskog zakonodavstva. Nakon detaljne analize ovih i drugih komentara, te stavova radnih grupa za pripremu prijedloga zakona o medijima i prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, najšire javne rasprave, definisaće se rješenja u čijoj osnovi posebnu važnost treba da ima političko-institucionalna nezavisnost RTCG i nezavisnost regulatora za elektronske medije u skladu sa Direktivom o AVM uslugama - rekao je Rutović.

ranko-vujovic-agencija-za-elektronske-medije-1603-2018-mara-babovic

Sa Rutovićem je saglasan i predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije Ranko Vujović koji je ocijenio da bi prijedlog da generalnog direktora RTCG bira parlament „u mnogim stvarima ogolio političke uticaje na Javni servis“.

POLITIKA

- Možda ovaj prijedlog na papiru ne izgleda loše, ali bi on iz procesa izbora generalnog direktora izostavio sve one djelove društva, koji su do sada učestvovali i sveo proces na političke dogovore u okviru Skupštine. Time bi se u potpunosti ogolili politički uticaji, a ako znam našu političku realnost izbor bi postao predmet političkih trgovina, ako bi bila potrebna neka kvalifikovana većina. Mislim da ekspert to nije uzeo u obzir - ocijenio je Vujović.

mimo-draskovic-clan-savjeta-rt-cg-2003-2018-mara-babovic-6-copyDRAŠKOVIĆ NEZADOVOLJAN

Prijedlog da se izbor generalnog direktora ukloni iz nadležnosti Savjeta RTCG i dodjeli poslanicima u Skupštini Crne Gore predstavlja, prema ocjeni člana Savjeta Javnog servisa Mima Draškovića, korak unazad i direktan udar na institucionalnu i političku nezavisnost ove medijske kuće.

- Nedvosmisleno se otvara prostor za političko miješanje u rad RTCG i mogućnost da generalni direktor nacionalnog javnog emitera bude predmet političkih dogovora vlasti i opoziije - ocijenio je on za Pobjedu.

U tom kontekstu, kako je naveo, nameće se i logično pitanje - čemu onda uopšte služi Savjet kao nezavisno tijelo, ako mu se oduzima jedna od najvažnijih nadležnosti i predaje u ruke političarima.

Smatra da pravno mišljenje koje je uradio Glavaš na Nacrt Zakona o nacionalnom javnom emiteru „nije u duhu dosadašnjih evropskih preporuka, a neki od komentara i prijedloga direktno su u suprotnosti sa suštinom iniciranih izmjena Zakona, čiji bi cilj trebalo da bude snaženje institucionalne i svake druge nezavisnosti RTCG“.

- Neprihvatljivo je prepisivanje djelova Zakona čija primjena u neznatnom broju zemalja iz više objektivnih razloga nije prikladna u slučaju Crne Gore i osobenosti crnogorske društveno političke realnosti, posebno iz razloga što se ta rješenja nijesu pokazala kao dio dobre zakonske prakse - zaključio je Drašković.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika