Crna hronika

Otkriven pravi identitet Rusa osumnjičenog za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Otkriven je identitet i drugog osumnjičenog za pokušaj terorizma 2016. godine u Crnoj Gori i njegovo ime je Aleksandar Nikoajevič Mojsijev, poznat po pseudonominom Popov.
Otkriven pravi identitet Rusa osumnjičenog za pokušaj terorizma u Crnoj Gori
Bellingcat.comIzvor

On je, kako javlja Bellingcat, pukovnik GRU-a rođen u selu Pivkino u zapadnom Sibiru.

Vladimir Mojsejev je u sudskom procesu “državni udar” u Crnoj Gori optužen pod njegovim prikrivenim identitetom Vladimir Popov, za koga Specijalno tužilaštvo tvrdi da je zajedno sa Eduardom Šišmakovim i finansirao pokušaj puča, zajedno sa državljanima Srbije i dvojicom političara iz Crne Gore. Ruskim državljanima se sudi u odsustvu. Identitet Eduarda Šišmakova, takođe oficira ruske vojne obavještajne službe je otkriven ranije, iako se u dokumentima vodio kao Eduard Širokov.

“Druga osoba je crnogorskom Specijalnom tužilaštvu poznata pod lažnim identitetom Vladimir Popov. Pod tim imenom je on bio poznat Interpolu i drugim partnerskim agencijama u Evropi, kao što se može vidjeti iz sudskih spisa. Bellingcat i The Insider su u uspjeli da demaskiraju pravi identitet ‘Popova’. A to je Vladimir Nikolajevič Mojsejev potpukovnik ili pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj agenciji, koji je rođen 29.06.1980. istog datuma kao i fiktivni ‘Popov’”, navodi se u tekstu.

Sajt Bellingcat i The Insider su nedavno objavili da su otkrili prave identitete dvojice Rusa (ljekara u GRU Aleksandra Miškina i oficira GRU Anatolija Čepige) koji su u Londonu pokušali da otruju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

Ko je Vladimir Moisejev?

Vladimir Nikolajevič Moisejev rođen je u malom zapadno-sibirskom selu Pivkino (nešto preko 500 ljudi) u Kurganskoj regiji na Uralu, nedaleko od Čeljabinska. Pohađao je lokalnu seosku školu prije nego što je prešao u Tjumen, oko 200 km sjeverno od Pivkina, na služenje vojnog roka.

Odmah nakon ili tokom vojne službe, Moisejev se upisao u Tiumenski institut vojnog inžinjeringa, napredni program koji razvija vojne inžinjere specijalizovane za sve - od enkripcije radio-signala do daljinske eksplozije bombe. Završio je studije sa činom poručnika.

Tokom studija ili kasnije, istraživači nijesu znali u kom momentu tačno, Moisejeva regrutuje GRU.

Njegova posljednja javna adresa do koje su istraživači mogli doći je Tumenski vojni zavod 2005.

U nekom periodu između 2005. i 2009, preselio se u Moskvu kako bi služio u vazdušnoj jedinici GRU, poznatoj kao vojna jedinica broj 48427.

2008. ta jedinica učestvovala je u operacijama u Gruziji tokom rata između Rusije i Gruzije. 

Od 2009. Moisejevu je dodijeljen novi identitet pod imenom Vladimir Popov. Kao i njegove kolege iz GRU-a, sumnja se da i Moisejev postoji u ruskim bazama podataka sa dva paralelna identiteta, kao i Vladimir Moisejev i Vladimir Popov.

Do 2014. Moisejev i njegova porodica boravili su u  Moskvi. U martu 2015. Moisejev je dobio stan u istoj stambenoj zgradi u kojoj je, nekoliko mjeseci ranije, stan dobio i osumnjičeni za ubistvo Sergeja Skripalja.

Kao i u slučaju osumnjičenog za ubistvo Skripalja, i u slučaju Moisejeva stan se vodi na suprugu i djecu, a agent GRU se ne pominje.

Pod novim pokrivnim identitetom, "Popov" je bio zaposlen kao "foto-dopisnik" i "novinar" koji radi za časopis ''Morskoie Strakhovanie'' i ovo pokriće je koristio za putovanje širom Evrope u periodu 2012. -2016.

Objavio je čak i "članke"; sada nefunkcionalni sajt objavljivao je njegove članke o najvećim svjetskim pomorcima.

Naime, pod pokrićem novinara časopisa ''Morskoe Strahovanie'', "Popov" je otputovao u Srbiju u oktobru 2016.

Portal Analitika