Kužina

U Podgorici predstavljeni njemački specijaliteti, kobasice, kolači i vino

Da se Njemačka svakodnevna ishrana ne sastoji samo od piva i kobasica, imali su priliku da se uvjere novinari koji su danas uživali u različitim specijalitetima ove kuhinje.
U Podgorici predstavljeni njemački specijaliteti, kobasice, kolači i vino
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Turisti mogu probati ukusna jela i pića u tradicionalnim gostionicama, tokom sezonskih festivala ili pak na nekim kulinarskim rutama.

Njemačka turistička zajednica je predstavila različite specijalitete u različitim djelovima ove zemlje u okviru kampanje pod nazivom „Culinary Germany“.

njemacka-hrana-2

 

Tri stotine restorana, odlikovanih Michelinovim zvjezdicama, potvrđuju razvoj vrhunske njemačke gastronomije u svjetskom rangu.

Kulinarsku svakodnevnicu u Njemačkoj oblikuju mediteranski, orijentalni i azijski uticaji.

Restorani i kafići su, nakon turističkih znamenitosti najatraktivnija odredišta posjetioca iz inostranstva, u nastavku provjerite zbog čega.

Njemačka vina uživaju veliki ugled:

Kulturni predjeli njemačkih regija su usko povezani sa kulinarskim specijalitetima. Padinama duž romantičnih riječnih dolina Mosela i Rajne dominiraju vinogradi, bogati pašnjaci Schleswig-Holsteina, čuveni po izvrsnom mesu i izobilju različitih vrsta sireva, dok brežuljcima njemačkog Međugorja gospodare nepregledna prostranstva voćnjaka.

Najpoznatije njemačko piće svakako jeste pivo, ali i njemačka vina uživaju veliki međunarodni ugled. Vinske ture povezuju aktivan odmor i uživanje. Više od 500 stručnih vodiča putuju zajedno s turistima kroz 13 vinskih regija. Zanimljivo je da je nacionalno piće oblasti Hessen jabukovo vino, koje se služi u tradicionalnim plavim keramičkim loncima, nazvanim „Bembel“.

I kafa se rado ispija u njemačkim restoranima i kafićima. Prva kafeterija je otvorena 1673. godine u Bremenu,  te ovaj tamni napitak na sjeveru postaje dio tradicije.

Različita jela karakterišu različite oblasti Njemačke:

Različiti specijaliteti su karakteristički za određene oblasti Njemačke. Na primjer, ulična hrana ima posebnu tradiciju u Berlinu, a stanovnici ovog grada su posebno ponosni na kobasicu sa karijem Currywurst. Ona se može kupiti na kiosku Konnopke, koji postoji od 1930. godine. Tamo se može birati jedan od pet stepeni ljutine, a ovaj specijalitet čak ima i svoj muzej.

currywurst5

Pikantni kisjeli krastavčići su najpoznatiji proizvod Spreewalda, a na 260 kilometara dugoj ,,Biciklističkoj stazi krastavčića,, vozači mogu pratiti put plodova od polja do teglice. Mliječni proizvodi su omiljeni u Njemačkoj, pa je sir sa Herca zdrava namirnica bogata proteinima sa niskim nivoom masti, tajni recept sportista, a u Schleswih-Holchstein postoji više od 120 vrsta sireva, pretežno proizvedenim u porodičnim mljekarama. Omiljeni specijalitet u vrijeme Božića je drezdenski Stollen. Nekada posno pecivo, danas je kolač bogat ukusom sa suvim voćem, a način pravljenja je i danas tajna.

Krompir u obliku lopte, zeleni kupus karakterističan za hladne dane, te razna jela sa čuvenim kobasicama su samo neki od specijaliteta koja možete probati ukoliko odete u Njemačku. Više informacija možete vidjeti na websajtu: www.germany.travel.com

Portal Analitika