Društvo

Samo 8% tekstova o evropskim integracijama

Štampani mediji u Crnoj Gori su, u septembru i oktobru, objavili više od 8,8 hiljada tekstova, od kojih se samo 711, odnosno oko osam odsto, odnosilo na proces evropskih integracija, pokazao je najnoviji izvještaj Građanske alijanse (GA).
Samo 8% tekstova o evropskim integracijama
MinaIzvor

Ta nevladina organizacija (NVO) sprovodi monitoring svih pet crnogorskih dnevnih štampanih medija u periodu od 1. jula ove do 1. marta naredne godine, kroz projekat koji je podržala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

U izvještaju za septembar i oktobar navodi se da je u tom periodu u štampanim medijima objavljeno 8.842 tekstova.

"Od kojih se tek 711 objava odnosilo na proces evropskih integracija, što čini oko osam odsto ukupnog broja objava", kaže se u izvještaju.

Najviše je, kako se navodi, bilo članaka u kojima su evropske integracije samo pomenute, preko 400, zatim onih koji su se primarno odnosili na taj proces u smislu standarda i vrijednosti – preko 180, dok je najmanje bilo objava koje su se ticale EU integracija u tehničkom smislu, preko 120.

Najviše tekstova u vezi sa evropskim integracijama objavljeno je u rubrikama koje se odnose na politiku – preko 240 objava.

U izvještaju se navodi da se najviše tekstova odnosilo nacionalni nivo, naslovi su u najvećem broju slučajeva odgovarali suštini, odnosno sadržini teksta, a članci posvećeni evropskim integracijama su se u nešto više od hiljadu objava našli na naslovnoj strani novina.

Tip teksta koji je najviše korišćen za informisanje o procesu evropskih integracija bio je izvještaj, zauzimali su najčešće jednu četvrtinu strane, a najviše je bilo tekstova koji su po sadržini bili neutralno intonirani.

Kako su naveli iz GA, štampani mediji koji su obuhvaćeni izvještajem su Pobjeda, Vijesti, Dan, Dnevne novine i Sloboda.

"Cilj monitoringa je da se utvrdi koliko mediji izvještavaju o procesu pristupanja Crne Gore EU i koliko se građani istinski mogu informisati kroz štampane medije o ovom procesu", kazali su iz te NVO.

Portal Analitika