Region

Vučić: Kosovske trupe krenule ka sjeveru Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku sastanka s predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da Beograd ima informacije o tome da su albanske trupe iz baza Belvedere i Vrelo krenule ka sjeveru Kosova.

Vučić: Kosovske trupe krenule ka sjeveru Kosova
N1Izvor

Vučić je kazao da su moguće dvije namere Prištine.

“Ponovo su uzeli onaj gliser kojim se Tači vozio na Gazivodama. Moguće je da kreću u kontrolu jezera da pokazuju mišiće, i da kontrolišu tzv. 'zeleni prelaz' na sjeveru da bi srpiječili bilo kakav protok robe ka srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao da će Beograd pratiti razvoj situacije na terenu.

Vučić je rekao i da odluka Vlade Kosova da poveća takse na srpsku robu na 100 odsto praktično onemogućava promet srpske robe.

Kazao je i da paljenje srpskih proizvoda na Kosovu podsjeća na paljenje jevrejskih knjiga u nacističkoj Njemačkoj.

Vučić je pozdravio reakciju EU na mjere Prištine, izrazivši nadu da će Brisel uspjeti da urazumi vlasti na Kosovu.

On je prisutnima prenio i posljednju izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da neće povući takse dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

“To nas dovodi u užasnu pozociju. Iza toga stoje druge velike sile koje su se pravile nevješte. Nije Haradinaj sam smislio 'Ili ćemo srušiti vlast u Beogradu ili će morati da nas priznaju'. On je to pročitao. Srećom, bio je dovoljno nepažljiv da to što je sa nekog papira pročitao odmah iznese u javnost. Onda moramo da se spremimo za dugu i tešku borbu, pošto nezavisnost nećemo priznati”, poručio je Vučić.

Portal Analitika