Društvo

Agenciji za zaštitu ličnih podataka odobren status posmatrača u EDPB-u

Evropski odbor za zaštitu podataka (European Data Protection Board- EDPB) kao nezavisno tijelo koje čine rukovodioci po jednog nadzornog organa iz svake članice EU i Evropski supervisor za zaštitu podataka ili njihovi predstavnici, a čiji je zadatak da obezbjeđuje dosljednu primjenu Opšte uredbe o zaštiti ličnih podataka (GDPR) na plenarnoj sjednici održanoj 16. novembra odlučio je da pozitivno odgovori na zahtjev Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama CG od 10. jula i istoj dodijeli status posmatrača.
Agenciji za zaštitu ličnih podataka odobren status posmatrača u EDPB-u
Portal AnalitikaIzvor

Iz Agencije izražavaju zadovoljstvo što će imati priliku da prisustvuju i direktno prate rad podgrupa i plenarne sastanke na kojima će biti razmatrana bitna pitanja i donošene značajne odluke.

- Smatramo veoma važnim što Agencija, kao zvanični autoritet za zaštitu ličnih podataka u Crnoj Gori, ima status posmatrača u okviru EDPB-a kako bi pratili mišljenja, smjernice i preporuke ovog tijela što će se pozitivno reflektovati na naš budući rad i praćenje najbolje evropske prakse i dati doprinos putu u članstvo u EU. Pred Crnom Gorom, Ministarstvom unutrašnjih poslova koje je predlagač i Agencijom kao nadzornim tijelom čiji predstavnici su članovi Radne grupe je zadatak usklađivanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti sa GDPR-om – ističu iz AZLP.

U tom smislu će im, zaključuju, od posebnog značaja biti smjernice, preporuke i mišljenja ovog tijela.

Portal Analitika