Društvo

Predložili da Skupština imenuje generalnog direktora Javnog servisa

Generalnog direktora Radio-Televizije Crne Gore trebalo bi da imenuje parlament kvalifikovanom većinom, ocijenio je ekspert OEBS-a u pravnoj analizi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru.
Predložili da Skupština imenuje generalnog direktora Javnog servisa
Portal AnalitikaIzvor

Pravnu analizu ovog i Nacrta zakona o medijima uradio je, kako su juče saopštili iz OEBSa, iskusni medijski stručnjak sa velikim znanjem o zakonodavnom okviru Crne Gore - Davor Glavaš. Dokument su ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću predstavili predstavnik OEBSa za slobodu medija Harlem Desir i šefica Misije te organizacije u Crnoj Gori Maris Davije. Iz Ministarstva kulture nijesu se oglasili povodom sastanka sa delegacijom OEBS-a, dok su iz ove organizacije saopštili da je izrada pravnih analiza naložena na zahtjev resora kulture.

UPRAVLJANJE

Oni su dostavili i analize oba nacrta zakona. Sugestije eksperta na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru odnose se, pored ostalog, „na potrebu da se model ‘kaskada’ zamijeni modelom ‘dvostrukog upravljanja’, koji bi uključivao programski savjet i nadzorni odbor“. Interesantno je da Glavaš predlaže da Skupština imenuje generalnog direktora, a ne kao do sada Savjet RTCG i navodi da čelni čovjek Javnog servisa treba da ima deset godina radnog iskustva, ali ne precizira da li se to iskustvo odnosi isključivo na rad u medijima. Jedan od prijedloga je da sa kandidatima, umjesto Savjeta, intervjue radi skupštinski odbor.

Stručnjak OEBS-a je ocijenio da bi uvođenje dvostepenog modela upravljanja u javnim medijskim servisima predstavljalo potencijalno rješenje za „kaskadni“ model zapošljavanja i to prvenstveno u smislu političke kontrole nad javnim medijskim servisima, koji bi podrazumijevao uspostavljanje dva odvojena organa (programski savjet i nadzorni odbor). Navodi kako su organizaciona struktura RTCG i postupak zapošljavanja „kaskadni“: Savjet imenuje generalnog direktora; generalni direktor imenuje direktora Radija i direktora Televizije, a oni imenuju urednike različitih redakcija ispod njih. Glavaš upozorava da takav model dovodi do mogućnosti da bi „politička partija koja ima većinu u Savjetu (kao što je to bio slučaj sa vladajuć om partijom donedavno), mogla ‘kaskadno’ usmjeriti sva imenovanja na pojedince koji su bliski toj partiji“.

- Navedeno rješenje samo po sebi zahtijeva protivtežu, barem u vidu postojanja eksternog nadzora i regulacije. Prema postojećem nacrtu, rukovodstvo RTCG odgovara Savjetu po pitanju izvještavanja o realizovanim obavezama. Ovakav interni sistem funkcionisanja nije specifikum u Evropi – naveo je on, pored ostalog. Predložio je da Crna Gora može da prihvati model Ujedinjenog Kraljevstva, gdje su nadzorna ovlašć enja „odnedavno prenijeta sa BBC trasta na OFCOM3“. - Programski odbor bio bi zadužen za nadzor programskih funkcija, a nadzorni odbor bio bi zadužen za nadzor finansijskog poslovanja javnih medijskih servisa. Postojeć i nacrt se zasniva na jedinstvenom upravljačkom organu (Savjet RTCG) koji je zadužen za nadzor programskog sadržaja i finansijskih rezultata RTCG-a. Ovaj model obezbjeđuje legitimitet i otvara moguć nost političke kontrole javnih medijskih servisa, posebno imajuć i u vidu nedostatke u primjeni standarda razvijenih demokratija - piše u dokumentu. 

U pravnoj analizi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru piše da bi ugovor između RTCG i Vlade trebalo da se zaključuje na period od pet godina, a ne kako je do sada bilo predviđeno na period od tri godine. Preporuka je da nadzor nad sprovođenjem ugovora, u dijelu koji se odnosi na programske obaveze, treba da sprovodi nezavisni regulator za oblast elektronskih medija.

- Trajanje ugovora od pet godina bi rukovodstvu RTCG obezbijedilo stabilnije okruženje za implementaciju strukturnih reformi (uključujuć i na primjer i smanjenje broja zaposlenih). Takođe ovaj period bi bio duži od jednog izbornog ciklusa, čime bi se dodatno smanjila izloženost RTCG-a političkim pritiscima – piše u analizi.

Navedeno je da je prije zaključivanja ugovora, RTCG dužna da pripremi prijedlog Ugovor sa Vladom da bude produžen programskih obaveza RTCG i o njemu sprovede javnu raspravu u trajanju od 45 dana kako bi se javnost izjasnila o tome ispunjavaju li predložene programske obaveze kriterijume propisane članom 9 ovog zakona.

- Ugovorom se utvrđuje vrsta i obim svih javnih usluga koje RTCG pruža, u smislu člana 9 ovog zakona - navedeno je u dokumentu.

Portal Analitika