Politika

Bošnjak: Pašće maske svima i vidjeće se ko je zaista bio za reforme

Demokratski front će na narednoj sjednici Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva predati svoj prijedlog metodologije rada, a on neće biti onakav kakav je predložio predsjednik tog tijela Branimir Gvozdenović – rekla je za Pobjedu Branka Bošnjak, članica Odbora iz DF-a.
Bošnjak: Pašće maske svima i vidjeće se ko je zaista bio za reforme
Portal AnalitikaIzvor

Ona je rekla da Gvozdenovićev prijedlog za formiranje 14 pododbora koji će se baviti različitim zakonskim rješenjima, a od kojih će sa devet rukovoditi vlast, a sa šest opozicija, DF doživljava kao „pokušaj dominacije DPS-a“ i „probni balon“. - Nijesam sumnjala da će DPS pokušati da nam nametne dominaciju, ali to ne znači da će da uspije u tome. Tako i doživljavam prijedlog Gvozdenovića o formiranju pododbora.

DOGOVOR

Nijesmo konsultovani i ne dozvoljavamo razgovor na taj način. Moramo da se dogovorimo o broju radnih grupa, a mislim da je nepotrebno da ih bude 14 koliko je predloženo. To je „razvodnjavanje“. Ne znam zašto bi se sada formirao pododobor koji, recimo, određuje datum izbora ili koji se bavi etičkim kodeksom, kad to može da se uradi na kraju – kaže Bošnjak, dodajući da se sada treba baviti najbitnijim pitanjima. - Trebalo bi se među prvima baviti zakonom o prebivalištu i boravištu. Vjerovatno će biti potreban i terenski rad kako bi se provjerilo ko je na tim adresama. Treba napraviti prioritete koje od zakona treba prvo mijenjati, jer ne zahtijevaju svi isto vrijeme za realizaciju – istakla je Bošnjak.

Ona je istakla da ni sastav pododbora koji je predložen nije korektan, već se, kako je kazala, prepoznaje dominacija vladajuće partije. - Predloženi sastav nam ne odgovara u potpunosti. Ključni zakoni za izborno zakonodavstvo dati su pododborima kojima rukovodi DPS ili koalicioni partneri u vlasti. Pokušaćemo, jer sa tim ciljem smo ušli u Odbor, da se „primaknemo“ fer i slobodnim izborima i nećemo lako odustati. Neće nam ni oni moći lako nametnuti što hoće. To što su sada pokušali vjerovatno je bio „probni balon“ da vide kako ćemo reagovati – istakla je Bošnjak.

Prema njenim riječima, opozicija je dala DPS-u odgovor na prvoj sjednici da „tako ne može“. - Nekorektno je bilo sve to predlagati, a da još nemamo kompletiran odbor jer nijesu izabrani članovi iz NVO sektora i Univerziteta – kazala je Bošnjak.

RJEŠENJE

Ona je, komentarišući prijedlog da u pododborima učestvuju i poslanici koji nijesu članovi privremenog odbora, kazala da i to pitanje treba da se riješi. - Lično, nijesam za to da ovlašćenje dajemo nekome ko je potpuno van Odbora. U slučaju da nijesmo u mogućnosti da prisustvujemo pa da nas neko zamijeni od kolega koji nijesu u Odboru, to je prihvatljivo, ali da bude punopravni član, to je potpuno suludo. Nijesam za to, ali dogovorićemo se unutar DF-a – rekla je Bošnjak.

Ona je istakla da neće biti lako postizati konsenzus u Odboru, ali „vrijedi pokušati“. - Pašće maske svima i vidjeće se ko je zaista bio za reforme, a ko nije. Teško da će DPS prihvatiti sve prijedloge, ali očekujem i pritisak međunarodne zajednice – rekla je Bošnjak. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović na prvoj sjednici tog tijela ponudio je članovima nacrt organizacione strukture, prema kojem bi DPS rukovodio sa šest pododbora, SD, BS i Forca sa po jednim, dok bi od opozicije DF bio na čelu tri pododbora, a SDP i Klub SNP-Demos rukovodili bi po jednim.

Portal Analitika