Politika

Darmanović: Ne znam zašto Srbija pravi dramu

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović iznenađen je što se u Srbiji, kako je rekao, napravila drama oko toga što je Crna Gora glasala da Kosovo bude članica Interpola.
Darmanović: Ne znam zašto Srbija pravi dramu
S.G.
S.G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

“Ne znam zašto se u Srbiji pravi tolika drama oko toga. Mi smo već jednom glasali za prijem Kosova, samo smo taj glas ponovili i ovoga puta. Mi spadamo u 100 i nešto zemalja koje su priznale Kosovo. U kosovsko-srpskom dijalogu veoma smo konstruktivan partner i ohrabrujemo ih na rješenje. Iz našeg regiona za prijem Kosova u Interpol su glasali Albanija, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija. Samo je BiH bila protiv. Mi smo glasali ubjedljivom većinom, kao naši saveznici NATO i partneri EU. I to je uvijek tako. Ne vidim šta je tu problem. Ne vidim zašto postoje neka iznenađenja, osim ako to nije za neke unutrašnje potrebe. U to se ne miješamo”, rekao je Darmanović, odgovarajući na pitanja novinara u Skoplju.

Darmanović je ponovio da u slučaju bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je nedavno prešao crnogorku teritoriju nije bilo nikakvih igara, te da je sve bilo po zakonu.

“Mi nijesmo imali nikakav pravni osnov da zadržimo bivšeg premijera u autu sa diplomatskim tablicama strane zemlje. Onog trenutka kad je prelazio granicu, na našim graničnim prelazima nije bilo nikakvog signala da se radi o licu van zakona. O svemu smo informisali službe bezbjednosti Makedonije. Tako da sa strane Crne Gore nije bilo nikakvih igara, niti skrivenih radnji”, rekao je Darmanović u Skoplju.

Portal Analitika