Društvo

Glavni grad partner Savjeta Evrope u socijalnoj inkluziji RE populacije

„Zahvaljujući uspješnoj saradnji Savjeta Evrope i Glavnog grada učinjeno je dosta na inkluziji marginalizovanih društvenih grupa. 
Glavni grad partner Savjeta Evrope u socijalnoj inkluziji RE populacije
Portal AnalitikaIzvor

Na temeljima dosadašnje saradnje imamo želju i ambiciju da zajedno uradimo i više kako bi svi stanovnioci Glavnog grada imali jednake šanse za uspjeh”,  istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na sastanku sa šeficom programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Angelom Longo, koordinatrokom programa ROMACED za Crnu Goru Esminom Imeri i predstavnikom NVO “Mladi Romi” Elvidsom Berišom.

On je izrazio uvjerenje da će Glavni grad u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, dodatno intenzivirati aktivnosti kako bi, posebno mlađe generacije  Roma i Egipćana, na vrijeme uveli u društvene  tokove i kroz sistem obrazovanja pripremili za ono što su izazovi koji ih čekaju u životu.

Gradonačelnik je naglasio da će izradom novog Lokalnog plana socijalne inkluzije biti definisani strateški pravci i utvrđene jasne smjernice kada je u pitanju podrška i učešće Glavnog grada u programima socijalne intergracije Roma i Egipćana u naše društvo.

Vuković je najavio da Glavni grad planira da u narednom periodu pokrene inicijativu za ustupanje nekog od prostora u svom vlasništu za potrebe formiranja i rada Romskog kulturnog centra, čime će dati još jedan doprinos afirmaciji kulturnih vrijednosti i promociji aktivnosti i projekata koji su značajni i karakteristični za ovu populaciju.

Šefica programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Angela Longo, je zahvaljujući gradonačelniku na podršci i razumijevanju kada su u pitanju potrebe populacije Roma i Egipćana u Podgorici, saopštila da je Glavni grad od strane Savjeta Evrope prepoznat kao otvoren i konstruktivan partner u realizaciji programa koji se odnose na socijalnu integraciju ove populacije u crnogorsko društvo.

Ona je gradonačelnika Vukovića upoznala sa ciljevima i rezultatima dosadašnjih aktivnosti u okviru programa ROMACTED koji se realizuje na bazi potpisanog Memoranduma o razumijevanju Glavnog grada i Savjeta Evrope i izrazila uvjerenje da će ovaj program nastaviti da se do kraja uspješno sprovodi i da će dati željene rezultate.

Sagovornici su se, identifikujući najveće izazove i potrebe sa kojima se susrijeće populacija Roma i Egipćana, prvenstveno u obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju, rješavanju pravnog statusa, saglasili da nastave zajednički da realizuju projekte kako bi članovi ove društvene grupe na kvalitetan način rješavali navedena pitanja i tako postali koristan i uvažen dio društvene zajednice.

Portal Analitika