Društvo

Obezbijediti Pljevljacima čist vazduh

Ekološko društvo "Breznica" i Ekološki pokret "Ozon", povodom 20. novembra, Dana opštine Pljevlja, pozvali su predsjednike države Mila Đukanovića i Skupštine Ivana Brajovića da građanima te, kako navode, najugroženije životne sredine, obezbijede osnovno ljudsko pravo na čist vazduh.
Obezbijediti Pljevljacima čist vazduh
Portal AnalitikaIzvor

Iz ekoloških pokreta poručuju da bi takav potez, za razliku od praznih priča, bilo nešto konkretno, potrebno i humano.

“Imajući u vidu da i ovaj ,,praznični“ dan građani Pljevalja provode udišući zagađeni vazduh, te da je pred njima period godine kada ovaj problem eskalira, kao i da je evidantan problem sa pijaćom vodom, koja većinom godine nije za upotrebu, smatramo potpuno neprimjerenim pričati o bilo čemu drugom, jer ništa ne može biti bitnije od zaštite javnog zdravlja i zdrave životne sredine“, poručuju iz društava „Breznica“ i „Ozon“.

Kažu da je lošim upravljanjem, opština Pljevlja, iako prepoznata po rudnim i drugim prirodnim resursima, došla u nesporno alarmantno stanje.

„Nama je porazno da nijednom riječju građanima Pljevalja nije upućeno izvinjenje što i dalje udišu zagađen vazduh, uprkos pompezno najavljivanim kratkoričnim i srednjoročnim mjerama, dok o dugorčnim investicijama koje je potrebno obeznijediti da bi se uradila toplifikacija nećemo trošiti riječi, jer je jasno da se svakodnevnim zaduženjima građana smanjuje šansa da se to desi u dogledno vrijeme“, poručuju iz ekoloških pokreta.

Umjesto čestitki građanima Pljevalja izražavaju saosjećanje.

„Razmijemo sa kakvim se problemom bore i obećavamo da ćemo i dalje svim srcem uticati da se ubrza njegovo rješavanje i da se što prije stvore uslovi za život u zdravoj životnoj sredini, što je osnova za bilo kakvu razvojnu priču“, poručuju iz udruženja „Breznica“ i „Ozon“.

Portal Analitika