Društvo

Ekonomski fakultet provjerava Bečićev magistarski rad

Vijeće Ekonomskog fakulteta formiralo je danas Komisiju koja će provjeriti autentičnosti magistarskog rada lidera Demokrata Alekse Bečića.
Ekonomski fakultet provjerava Bečićev magistarski rad
Portal AnalitikaIzvor

“Naglašavamo, da prije donošenja Odluke Senata, nije postojala mogućnost da Ekonomski fakultet provjeri autentičnost magistarskog rada, što je vijeće Fakulteta u svojim zaključcima i naglasilo. Kako bi se izbjegle sve medijske zloupotrebe i ovaj slučaj stavio na mjesto koje je jedino mjerodavno za odlučivanje u konkretnom slučaju – akademsku zajednicu, Vijeće Fakulteta je u cilju obezbjeđenja pune objektivnosti ovog procesa, formiralo respektabilnu Komisiju sastavljenu od istaknutih stručnjaka iz uže stručne oblasti magistarskog rada van Crne Gore”, ističu u Fakultetu.

Oni su najoštrije osudili raniju medijsku zloupotrebu zaključaka Vijeća Ekonomskog fakulteta.

“Zaključci Vijeća Ekonomskog fakulteta donešeni na V sjednici održanoj 19.juna 2018. godine se odnose na proceduru prijave, ocjene i odbrane magistarske tezekandidata Alekse Bečiće, kako je to bilo traženo od Senata Univerziteta Crne Gore. Ni jednog trenutka Vijeće Ekonomskog fakulteta nije provjeravalo autentičnost pomenutog rada, niti se izjasnilo da predmetni magistarski rad nije plagijat. Osnovni razlog kao što je i ranije naglašeno nalazi se u činjenici da Vijeće fakulteta nije nadležno da utvrđuje postojanje plagijata”, navode oni.

Posebno naglašavaju da Ekonomski fakultet, u svim godinama svog postojanja ostaje privržen idejama akademske etike, i oštro osuđuje svaki vid plagijarizma.

“Uvjereni smo da pozicija i ugled koje je Ekonomski fakultet gradio skoro šest decenija ne mogu biti ugroženi slučajem potencijalnog  „studentskog prepisivanja“ i pokušaja njegovog pravdanja u plaćenim oglasima”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika