Politika

Makedonija nije dala signale, tretirali smo ga kao i svakog drugog građanina

Odnosi Crne Gore i Srbije najbolji su od kada su dvije države postale samostalne, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, navodeći da je politika dobrosusjedstva u crnogorskom nacionalnom interesu. 
Makedonija nije dala signale, tretirali smo ga kao i svakog drugog građanina
MinaIzvor

Prema riječima Darmanovića, odnosi sa susjedima su jedan od tri stuba vanjske politike Crne Gore.

„Vjerujemo u dobrosusjedsku politiku jer je to u našem nacionalnom interesu. Naši odnosi su veoma dobri i najbolji i najstabilniji od vremena od kada su dvije države postale samostalne“, rekao je Darmanović i dodao da postoje razlike dvije države koje ne kriju.

„Mi smo članica NATO-a, a Srbija to ne želi. Uglavnom, magistralni pravac bilateralnih odnosa je dobar“, rekao je Darmanović.

Upitan da li Rezolucija, koju je predložila vladajuća crnogorska koalicija može uticati na odnose sa Srbijom, on je odgovorio da su to unutrašnja pitanja države.

„Na kraju krajeva, to je istorija. Ne znam zašto bi se današnja Srbija sa tim identifikovala a naša unutrašnja pitanja, mi sami rješavamo“, kazao je Darmanović.

Darmanović je danas, predstavio rad tog Vladinog resora, povodom dvije godine rada Vlade i rekao da je za ovu godinu Ministarstvo realizovalo 100 odsto obaveza predviđenih Programom rada Vlade.

On je kazao da je pristupanje NATO-u, kao najveće dostignuće poslije obnove crnogorske nezavisnosti i ostvarenje jednog od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta, značajno uticalo na kredibilitet Crne Gore na svjetskoj sceni.

„Osim garancije bezbjednosti i pozicije na međunarodnom planu, stvorili smo i pretpostavke za brži ekonomski razvoj. Već se osjećaju veoma pozitivni efekti kroz rast stranih direktnih investicija, čiji je priliv samo iz država članica NATO u prvih šest mjeseci ove godine povećan 2,5 puta u odnosu na isti period prošle godine“, kazao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, od trenutka ulaska u NATO porastao je i broj turista iz država članica. „Prema podacima Nacionalne turističke organizacije za oko 25 odstou poređenju s istim periodom prethodne godine“.

„Pomenuti podaci potvrđuju da je partnerstvo sa najmoćnijim državama današnjice garancija sigurnosti poslovnog i investicionog ambijenta“, rekao je Darmanović.

Komentarišući odnose sa Albanijom, u svijetlu izgradnje malih hidroelektrana, Darmanović je kazao da vjeruje u dobrosusjedske odnose sa tom državom.

„Vjerujemo u dobrosusjedske odnose sa Albanijom i međusobno informisanje. Vjerujem da će se svi problemi rješavati u duhu dobrih odnosa. Postavili smo pitanja i sada čekamo da vidimo kako će se albanska strana postaviti“, rekao je Darmanović.

Kako je rekao, ne zna šta će biti.

„Proces će se nastaviti, komunikacija je intenzivna i vjerujem da će stvari ići tim pravcem“, kazao je Darmanović.

Govoreći o pregovorima između Srbije i Kosova, i o eventualnoj ulozi Crne Gore kao medijatora u tom procesu, on je rekao da je Crna Gora uvijek podržavala njihov dijalog i da je bila prijatelj objema stranama.

„Na svaki način. I javnim djelovanjem i u kontaktu sa njavišim zvaničnicima. U našem interesu je stabilnost regiona. Ne želimo krize i političke tenzije u regionu. Ukoliko ih bude, male države poput naše uvijek će biti u nekoj vrsti izloženost“, obrazložio je Darmanović.

Kako je rekao, Crna Gora je odigrala konstruktivnu ulogu.

„Mi smo odigrali konstruktivnu ulogu ali teško da možemo biti nosilac rješenja niti nam ta uloga pripada“, poručio je Darmanović.

Komentarišući mogućnost razmjene teritorija između Kosova i Srbije, rekao je da Crna Gora ne može uticati na ono što će susjedi da dogovore, već da im poželi sve najbolje.

„Imamo legitimno pravo da ih upozorimo da ako se krene sa razmjenom teritorija, to bi bilo prvi put na Zapadnom Balkanu i niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će biti nekog domino- efekta. Želimo da se stabilizuju ti odnosi i da stabilizuju Zapadnii Balkan“, rekao je Darmanović.

Komentarišući odnose Crne Gore i Rusije, Darmanović smatra da je vrijeme najveće zategnutosti odnosa prošlo.

„Nema mnogo izjava sa ruske strane koje podstiču na dodatne polemike. Ni u vrijeme najkomplikovanijih perioda i najviše tenzije, odnose nismo prekidali, niti Rusija niti Crna Gora. Imamo relativno regularnu diplomatsku saradnju a i u međunarodnim organizacijama“, naveo je Darmanović.

Prema njegovim riječima, Rusija ima svoju politiku na Balkanu, čiji je jedan izraz bio ono što se dešavalo u Crnoj Gori 2016. godine i, smatra on, to se neće bitno promijeniti.

Rusija je, kaže on, velika sila, ima svoje interese koje ostvaruje na načine koji se mnogima ne sviđaju i ta će konstatnta da ostane.

"Dobro je ukoliko bi sa ruske strane postojalo shvatanje da je faza završena i da je Crna Gora postala članica NATO-a i da je to pitanje riješeno. Crna Gora, kao mala država, nema afinitete sukoba sa drugima ali će svoje savezničke obaveze izvršavati u najboljoj mjeri«, rekao je Darmanović.

Odnosi su, dodao je on, u stabilnijoj fazi a ruski interes i politika na Balkanu ostaju.

Upitan da prokomentariše prelazak bivšeg premijera Nikole Gruevskog preko Crne Gore, Darmanović je naveo da u vrijeme, kada se odlučio da zatraži azil u Mađarskoj, nije bio na Interpolovoj potjernici.

„Makedonija nije izdala nikakve signale koji bi drugim zemljama dale do znanja da je on čovjek koji je van zakona. Samim tim, crnogorski državni organio su ga tretirali kao i svakog drugog građanina koji se nalazio u društvu diplomata sa diplomatskim tablicama“, naveo je Darmanović.

Portal Analitika