Društvo

Predlažu povećanje zarada pripadnicima VCG

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) pokrenuo je inicijativu za, kako se navodi, značajno povećanje zarada pripadnicima Vojske Crne Gore (VCG) koja je upućena predsjedniku Vlade Dušku Markoviću.
Predlažu povećanje zarada pripadnicima VCG
MinaIzvor

"Ovu inicijativu smo naslovili Vladi Crne Gore jer sa Ministarstvom odbrane, već gotovo 18 mjeseci, nemamo socijalni dijalog iz kojeg smo potpuno eliminisani iako smo reprezentativan sindikat, o čemu ste već upoznati", kaže se u pismu upućenom premijeru.

U cilju razmatranja ove inicijative, kroz socijalni dijalog, SOVCG insistira da se u najkraćem roku organizje sastanak na kojem bi socijalni partneri detaljno razmotrili sadašnje materijalno i socijalno stanje i položaj pripadnika VCG, realne potrebe, mogućnosti i dinamiku unapređenja položaja zaposlenih.

"To se prije odnosi na povećanje zarada, a u skladu sa sadašnjim i budućim izazovima i zahtjevima koji se stavljaju pred VCG i njene pripadnike", navode iz SOVCG.

Kako se ističe, inicijativa se temelji na činjenici da je materijalni i socijalni položaj pripadnika VCG na niskom nivou, da ne odgovara mjestu i ulozi Vojske u društvu a posebno da nije u skladu sa naporima, odgovornošću, opasnostima, prijetnjama i rizicima kojima se pripadnici VCG svakodnevno izlažu kroz obuku i u izvršavanju redovnih i vanrednih zadataka.

"Inicijativu temeljimo na značajnom budućem povećanju sveukupnih napora, obaveza i odgovornosti pripadnika Vojske uslovljenih obavezama koje proističu iz punopravnog članstva Crne Gore u NATO, što je prepoznato i u Strategijskom pregledu odbrane (SPO) Crne Gore donešenom u septembru 2018. godine", kaže se u pismu Markoviću.

U SOVCG navode da su nezadovoljni jer u SPO nisu adekvatno razmatrani materijalni i socijalni položaj zaposlenih.

"SOVCG kao socijalni partner nije konsultovan po ovim pitanjima u toku izrade SPO iako je to bila obaveza poslodavca", navode iz tog sindikata.

Kako se ističe, SPO ne sadrži ni jedno konkretno rješenje niti viziju poboljšanja materijalnog položaja pripadnika VCG, niti dinamiku i rokove.

"Istovremeno sadrži detaljno razrađene obaveze i ciljeve koji jasno ukazuju i na buduće povećanje zahtjeva prema pripadnicima Vojske po pitanju napora, odgovornosti, obaveznosti, opasnosti i rizika, a u cilju doprinosa obavezama koje je Crna Gora preuzela prijemom u punopravno članstvo u NATO", kaže se u pismu SOVCG predsjedniku crnogorske Vlade.

Zaključuje se da je ljudski faktor najbitniji u svim elementima vojnih sposobnosti.

"Nastavak reforme u oblasti odbrane je nezamisliv bez jasne politike i dinamike unapređenja materijalnog položaja pripadnika Vojske. Zato je neophodno da se ovo pitanje hitno i bezuslovno stavi na dnevni red svih relevantnih subjekata i institucija Crne Gore, i da se kroz korektan socijalni dijalog u ovaj process uključe predstavnici zaposlenih", ističu u ovom sindikatu.

Oni očekuju da će Marković preduzeti konkretne korake da u što skorije vrijeme počne socijalni dijalog na temu značajnog unaprjeđenja zarada zaposlenima u VCG, u skladu sa njihovom inicijativom.

Portal Analitika