Abiznis

Cijene nafte pale šestu sedmicu zaredom

Na svjetskim tržištima su cijene nafte pale i prošle sedmice, šeste zaredom, skliznuvši na najniže nivoe u zadnjih nekoliko mjeseci, jer se ulagači plaše da će zbog usporavanja rasta globalne ekonomije oslabiti potražnja za energentima.
Cijene nafte pale šestu sedmicu zaredom
SEEbizIzvor

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 4,6 posto, na 66,76 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,6 posto, na 56,46 dolara, novi najniži nivo od marta.

Od avgusta do početka oktobra cijene su nafte snažno rasle, dosegnuvši najviše nivoe u gotovo četiri godine, jer su se ulagači plašili oštrog pada izvoza nafte iz Irana, nakon što SAD uvede sankcije na iranski naftni sektor.

No, u proteklih šest sedmica cijene nafte su potonule više od 20 posto jer najveći svjetski proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz nije pao onoliko koliko su se ulagači plašili.

Osim toga, svi posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega se očekuje da će potražnja za energentima oslabiti.

Portal Analitika