Košarka

Položili važan test

Budućnost Voli sinoć je protiv Partizana, u derbiju 8. kola ABA lige, dočekala prvi put ove sezone tri pobjede zaredom u svim takmičenjima. Ali, i Erla Klarka na vrhunskom nivou- kao lidera, u odbrani i napadu, na poziciji ,,petice“ u trijumfu 75:71.
Položili važan test
Arena/PobjedaIzvor

Amerikanac je realizacijom ,,katapultirao“ ekipu do ekspresne dvocifrene prednosti u prvoj dionici. Potom je, u momentu krize u igri, na startu posljednje četvrtine preuzeo odgovornost, dva puta pogodio- i već tada bio na cifri od 19 poena. Sjajno ga je pod obručem ispratio Danilo Nikolić.

Tako je isti par visokih igrača riješio meč kao i u četvrtak protiv Baskonije, iako se radilo o potpuno drugačijoj utakmici,sporijeg tempa i sa insistiranjem na igri na pola terena. Protiv defanzivno izuzetno fokusiranog Partizana, Budućnost Voli je bila podjednako dobra u odbrani - i imala taj evroligaški kvalitet Klarka dovoljan da se riješi meč.

Dovoljno za ohrabrenje, pred seriju od tri meča za sedam dana (Himki i CSKA u Evroligi, Zadar u ABA).

KLJUČNE BLOKADE

Ono što Džikića mora radovati je bolja forma, pronađen fokus u igri Erla Klarka. Amerikanac je trojkom iz ćoška, na isteku 10. minuta, donio Budućnost Voliju prvu dvocifrenu prednost 26:14. I bio dominantna figura četvrtine koju je u cjelosti proveo na terenu - već tada imao je devet poena na kontu, ali i važne dvije ukradene lopte (obje u startna tri minuta) i ključnu blokadu. Baš taj momenat, njegova blokada polaganja Vanje Marinkovića u kontri, u 5. minutu spriječila je vođstvo Partizana.

Od prednosti 11:10, ABA šampion ekspresno je stigao do 20:12 za dva i po minuta. Džikićev plan da ubrza igru nakon promašaja rivala je upalio, a Beograđani su samo u plejmejkeru Pejdžu imali raspoloženu opciju u napadu.

Trojka Gordića od table, sa više od pola terena u posljednjoj sekundi poluvremena (40:30) vratila je prednost na zasluženu - dvocifrenu. I digla na noge pomalo uspavanu ,,Moraču“, stigla kao rezultat dobrih stvari koje su ,,plavi“ prije svega radili u odbrani.

Kao i u prvoj četvrtini, ključni momenat bila je blokada - i to ponovo Vanje Marinkovića, ali ovog puta požrtvovanog Edvina Džeksona u 18. minutu. Do tog momenta Partizan je uveo meč u spor ritam koji odgovara Trinkijerijevoj ekipi, sveo Budućnost Voli na samo četiri poena za šest i po minuta i natjerao Podgoričane ili na solo ispucavanja ili šuteve iz niskog posta.

Ispostavilo se da je razliku pravila očigledno kvaltetnija prva petorka evroligaša, a da je za Partizan izuzetno koban bio dvocifren broj promašenih trojki do poluvremena, uglavnom iz dobrih pozicija.

(opširnije u Areni)

Portal Analitika