Društvo

Organizuju naučnu konferenciju: Crnogorska 1918. – savremena percepcija i reinterpretacija

Filozofski fakultet u Nikšiću i Centar za Geopolitiku organizuju naučnu konferenciju: Crnogorska 1918. – savremena percepcija i reinterpretacija, koja će se održati u svečanoj sali Filozofskog fakulteta u Nikšiću u ponedjeljak, 19. novembra 2108. godine sa početkom u 10.00 sati.
Organizuju naučnu konferenciju: Crnogorska 1918. – savremena percepcija i reinterpretacija
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska 1918. predstavlja jednu od ključnih godina za razumijevanje savremenog crnogorskog identiteta. To je godina u kojoj se ostvaruju rezultati političkih procesa započetih u drugoj polovini 19. vijeka, godina okončanja Prvog svjetskog rata i nestanka crnogorske države. Sa druge strane, 1918. možemo uzeti i kao početnu godinu oblikovanja jednog novog, savremenog identiteta Crne Gore. 

Uvjereni da je crnogorska istoriografija pružila temeljna znanja o najznačajnijim pitanjima koje objedinjuje 1918. godina, odlučili smo se da ovaj događaj posmatramo iz savremene perspektive. Dodatni razlog za takav istraživački fokus je činjenica da u javnom diskursu, Crnogorska 1918. godina nije više istorijski događaj, već jedna vrsta političke platforme u kojoj su istorijska saznanja samo okvir za djelovanje političkih aktivnosti. Kroz organizaciju naučne konferencije pokušaćemo da iz različitih perspektiva prepoznamo ove procese i utvrdimo dominantne interpretacije istorijskih događaja koje objedinjava 1918. godine.

Na konferenciji će govoriti: Dr Živko Andrijašević – Filozofski fakultet, Dr Dragutin Papović– Filozofski fakultet, Dr Adnan Prekić– Filozofski fakultet, Mr Ivan Tepavčević– Filozofski fakultet, Mr Milan Šćekić– Filozofski fakultet, Dr Jasmina Nikčević – Filološki fakultet, Dr Nebojša Čagorović – Fakultet političkih nauka, Mr Janko Ljumović – Fakultet dramskih umjetnosti, Andro Martinović – Crnogorska kinoteka.

crnogorska-1918
Portal Analitika