Društvo

Rakočević: Ako je naš Sindikat opozicioni, onda je Dragović opozicioni udarnik

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore reagovao je na jučerašnje saopštenje v.d. predsjednika novog Sindikata državnih i lokalnih uprava Gorana Dragovića.
Rakočević: Ako je naš Sindikat opozicioni, onda je Dragović opozicioni udarnik
Portal AnalitikaIzvor

Reagovanje potpisuje predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

"Predsjedništvo Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore je juče na vanrednoj sjednici donijelo odluku da izađe sa saopštenjem za javnost u vidu demantija na tekst o formiranju Sindikata državnih uprava i lokalnih samouprava na čijem je čelu Goran Dragović i izjavama koje su propratile pomenuti tekst.

Predsjedništvo je na redovnoj sjednici u srijedu 15.11.2018.godine donijelo odluku da na osnovu informacija o aktivnostima Gorana Dragovića i neplaćanja članarine statutarno isključimo i njega i njegovu sindikalnu organizaciju iz našeg Granskog sindikata, samim tim iz Saveza sindikata, a da to potvrdimo na Glavnom odboru.

Činjenice sa kojim raspolažemo je da Sindikat uprave i pravosuđa osim dvojice predsjednika manjih sindikalnih organizacija koji su nam usmeno saopštili da su potpisali papir za nekakvu saglasnost, nemamo nikakvu drugu zvaničnu potvrdu niti informaciju, a kamoli neophodnu odluku njihove Skupštine, a to je neophodno izjašnjavanje svih članova te sindikalne organizacije o eventualnom izlasku iz našeg Sindikata.

Tako su u određenim medijima izašle strašne neistine i o broju sindikalnih organizacija, a na kraju i o samom činu osnivanja te nove skupine. Prema preciznim saznanjima u čijem smo posjedu je da nikakvog sastanka makar njih troje nije bilo, a kamoli da su navodnih trideset donijeli odluku, odnosno negdje skupa zvanično sjeli, već je Dragović sa jednim papirom vitlao i obilazio Crnu Goru.

Takođe prema preciznim informacijama niti jedna sindikalna organizacija od navodnih lažnih, nemogućih trideset, za koje ni ne znamo koje su, nije održala niti Izvršni odbor, a kamoli Skupštinu te nam dostavila odluku.

Tačno je samo da su ne samo gore navedene, zvati predsjednici mnogih sindikalnih organicija, te da je na njih vršen pritisak i od Dragovića i od nekih njihovih starješina da potpišu nekakvu saglasnost, što su skoro svi odbili", navodi Rakočević. 

Ukoliko se određene starješine organa nastave sa miješanjem u rad Sindikata, biće javno označeni i prozvani, a o dosadašnjem njihovom uplitanju biće obavještene sve međunarodne sindikalne organizacije, dodaje on. 

"Obavijestićemo Evropsku komisiju pri Crnoj Gori, kao i sve diplomatske predstavnike drugih zemalja kod nas", navodi on. 

Sindikat uprave i pravosuđa na čelu sa rukovodstvom je prepoznat čitavoj Crnoj Gori kao jedan od malog broja sindikata koji se iskreno i iz sve snage bori za poboljšanje statusa svih svojih članova, tvrdi Rakočević. 

"Za nepune dvije godine uvećali smo svojim radom članstvo sa 40 na 70 sindikalnih organizacija i nema adrese direktora organa, niti kabineta ministra gdje je tražen razgovor i dogovor, a da nismo uvaženi i ispoštovani.
Međutim naš progres ne prate oni vjekovni sindikalci, čiji se rad zasniva samo na ličnim interesima i uvećanju lične imovine. Takav je primjer i Gorana Dragovića, predsjednika Sindikata Opštine Podgorica, protiv kojeg se zbog krivičnih djela zloupotreba ogromnih sindikalnih sredstava u Specijalnom državnom tužilaštvu nalazi formiran predmet za podizanje optužnice", navodi Rakočević. 

Rakočević tvrdi da je prije pola godine iz ogromnog nezadovoljstva prema Dragoviću i njegovom radu kao predsjedniku Sindikalne organizacije Glavnog grada članstvo odlučilo i formiralo novi Sindikat u Glavnom gradu koji je već stekao status reprezentativnog.

"Dok se zbog ogromnog gubitka svojih članova i prelaska u drugi novi Sindikat sada postavlja u pitanje reprezentativnosti Gorana Dragovića, samoproglašenog vd predsjednika i organizatora ovog novog fantomskog Sindikata. Ako je kako tvrdi pomenuti gospodin Dragović naš Sindikat opozicioni onda je i on opozicioni udarnik jer je pored glasanja kao svi mi, najčešće on bio i najagresivniji u svojim napadima prema poslodavcima na svim nivoima, što imamo dokumentovano i video i zvučno, tako da ne znamo kome dotični ne govori istinu, ili sebi ili drugima.

Ovakav nedostojan napad na predsjednika našeg Sindikata je ustvari napad na nas sve, ovakav nemoralan i perfidan način rada u pokušaju nekakvog izdvajanja je pokušaj Dragovića da spasi samog sebe jer gubi svoj Sindikat i možda određene benefite i honorare.

Da sadašnje rukovodstvo našeg Sindikata radi kako ne treba, postoji legitiman način provjere povjerenja i potvrde rada ili nerada, a to je iniciranje Kongresa odnosno novih izbora, a gospodin Dragović očito nije imao hrabrosti da to inicira", navodi Rakočević i dodaje da će na prvom Glavnom odboru donijeti odluku o sazivanju vanrednog Kongresa, usvajanju novog Statuta i provjeri povjerenja rukovodstvu.

"Kao što se može vidjeti mi ne bježimo od novih izbora, potpuno legitimno ćemo vrlo brzo svakom pružiti priliku i da se izjasni i da kaže što god hoće, jer na Kongresu svoje mišljenje daju direktno članovi, a ne samo predsjednici sindikalnih organizacija", navodi Rakočević. 

Portal Analitika