Politika

Popović: Država mora pokazati snagu

 Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je za Pobjedu da, zbog nezadovoljstva realizacijom koalicionog sporazuma sa DPS-om, može doći do raskida koalicije na državnom nivou, ali, kako je rekao, o tome će odlučivati organi LP nakon pregovora unutar koalicije. 
Popović: Država mora pokazati snagu
Nova PobjedaIzvor

Popović je rekao da je inicirao sastanak sa predsjednicima vladajućih partija, te da vjeruje da će se on uskoro održati.

- Mi smo ozbiljan politički savez i nećemo rješavati takve stvari putem medija, već ozbiljnom analizom urađenog i propuštenog u protekle dvije godine koalicione vlasti. Naša komunikacija sa koalicionim partnerima u tom smislu uglavnom je redovna, kako na nivou Skupštine Crne Gore tako i na lokalnom. Međutim, veoma je važno da se održava i redovna komunikacija lidera koalicije, pa je zato Liberalna partija inicirala sastanak predsjednika vladajućih partija, koji će se, vjerujemo, uskoro održati – rekao je Popović.

POBJEDA: Čime konkretno nijeste zadovoljni u savezu sa DPS-om?

POPOVIĆ: Koalicija Liberalne partije sa DPS-om i drugim partnerima u proteklih godinu stabilizovala se. Ali, ne može nas zadovoljiti stabilnost jer cilj nije vlast radi vlasti. Mi želimo da se snažnije sprovode konkretne programske mjere i druge dogovorene tačke sporazuma. LP kao manji partner u tom savezu zahtijeva da se pruži mogućnost da te mjere i sprovedemo, kao dio zakonodavne i izvršne vlasti. Ako govorimo o programu, to je načelno vladavina prava, sekularna država i rješavanje statusa vjerskih zajednica, ljudska prava i jednakost svih ranjivih grupa, smanjenje nameta, taksi i poreza koji muče građane i stvaraju dodatni pritisak na ionako nejak finansijski status, ali i veće reforme ka EU integracijama. Država mora pokazati snagu i da nema kompromisa sa magistralnim pravcima državne politike.

POBJEDA: Vjerujete li da će koalicioni partneri imati sluha za zahtjeve LP?

POPOVIĆ: Imamo vjeru da će DPS i partneri imati sluha za ono što smo naveli kao zahtjeve i nezadovoljstvo, iskazane kroz stavove Glavnog odbora Liberalne partije, te da ćemo zajednički prepoznati najvažnije izazove i prioritete koje ćemo ubrzano rješavati.

POBJEDA: Kada se glasalo u Skupštini o odluci za formiranje odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, bili ste uzdržani. Iz kojih razloga?

POPOVIĆ: Vjerujem da je reforma izbornog zakonodavstva, u kojoj LP veoma aktivno učestvuje, veliki posao koji možemo kvalitetno dovršiti samo zajedničkim naporima. Definitivno je vrijeme da se radikalnije suočimo sa ovom oblašću i temeljno proučimo i izradimo rješenja koja će biti dugoročna i stabilizovati politički sistem Crne Gore. Iako smo, vjerujem, izveli bitne reforme u odnosu na period od prije nekoliko izbornih ciklusa, potrebno je napraviti još neke iskorake. Zato sam kazao da ne smije doći do „prazne stolice“ koja pripada opoziciji u tom odboru i da opozicija koja učestvuje u radu parlamenta mora imati jednak broj članova ako želimo rezultate. Zbog te „prazne opozicione stolice“, koja dugoročno može da sruši čitav izborni proces i dovede ponovo u pitanje prihvatanje izbornih rezultata od strane opozicije, LP nije podržala odluku o reformi izbornog i drugog zakonodavstva.

POBJEDA: Kako ste doživjeli organizovanje proslave Podgoričke skupštine?

POPOVIĆ: Potpuno besmisleno, tužno lutanje i bježanje od budućnosti, svjesno ili nesvjesno nanošenje velike štete Crnoj Gori, vrijeđanje nacionalnog ponosa zarad zloupotreba emocija i politikantstva. Populisti i nacionalisti jačaju širom Evrope, srećan sam što je u Crnoj Gori to i dalje relativno mala grupa koja ne zna šta bi sa sobom, pa im je preostalo samo da organizuju provocirajuće predstave, kako bi likovali i sve nas podsjetili na slom i nestanak Crne Gore kao države prije sto godina, na tragičan način. Ako na takvim skupovima bude generisana mržnja, šovinizam i nacionalizam, država i javnost, shodno našem Ustavu i zakonima, imaju puno pravo da ograniče i suspenduju takvo dalje djelovanje. 

Portal Analitika