Društvo

Hrapović: Novac od akciza na duvan za liječenje kancera

 - Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je za Pobjedu da u tom resoru rade na pripremi dokumenta kojim bi pronašli model da jedan dio novca koji bi se dobio od akciza na duvan i duvanske proizvode usmjere za fond za liječenje rijetkih bolesti i skupih ljekova.
Hrapović: Novac od akciza na duvan za liječenje kancera
Nova PobjedaIzvor

Prema njegovim riječima, već u toku naredne godine moglo bi se očekivati otvaranje posebnog računa. - Imali smo nekoliko razgovora na tu temu u Vladi, kao i u Ministarstvu finansija kako bi pronašli model da jedan dio sredstava, koji bi se dobio od tih prihoda, usmjerimo upravo za jedan fond za liječenje rijetkih bolesti i skupih ljekova.

Na dobrom smo putu da to riješimo za narednu godinu i da se otvori račun posebne namjene za ta liječenja i aktivnosti. Vidjećemo kako će to ići, jer ne zavisi samo od Ministarstva zdravlja – rekao je Hrapović.

UREDBA

U Hrvatskoj je nedavno donešena uredba kojom će se posebno regulisati taksa na cigarete. One će po kutiji poskupiti najviše dvije kune, odnosno oko 26 centi, a dio tog novca trebalo bi da se preusmjerava u zdravstveni sistem.

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji smatraju da primjena ovih mjera sa sobom nosi ne samo bolje zdravlje  za populaciju, već i ekonomske benefite u smislu naplate značajnih prihoda. Ipak, njihov stav je da država treba da prepozna prioritete, te da primat treba dati preventivnim programima.

- Namjensko korišćenje poreskih prihoda radi unapređivanja zdravlja populacije je stvar političke odluke zemlje i način da se dodatno signalizira i zaštiti prepoznati nacionalni prioritet. Ulaganje u prevenciju nema alternativu i predstavlja put zdravlja i održivosti zdravstvenog sistema - kazala je za naš list šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović.

Prema njenim riječima, obaveza kreatora zdravstvene politike je da u datom epidemiološkom okviru i okolnostima evidentnog ekonomskog pritiska i ograničenih resursa ,,identifikuju i sprovode intervencije koje osiguravaju bolje zdravlje za sve i veću zdravstvenu ,,dividendu“ za uloženi euro u zdravstvene programe“.

PREVENCIJA

- Akumulirana iskustva i naučni dokazi upućuju da je moguće spriječiti 80 odsto srčanih i moždanih oboljenja, 80 procenata dijabetesa tip 2 i 40 odsto kancera kroz fokusirano sprovođenje programa prevencije koja podrazumijeva i efikasnu kontrolu duvana i štetne upotrebe alkohola – kazala je Brajović. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika