Politika

Otvoriti poglavlje 27 tokom austrijskog predsjedavanja

 Crna Gora ne smije da uspori dinamiku na putu ka EU, a fokus mora da pređe na zatvaranje poglavlja. Bilo bi pozitivno da se otvori poglavlje 27 još za vrijeme austrijskog predsjedavanja. 
Otvoriti poglavlje 27 tokom austrijskog predsjedavanja
Nova PobjedaIzvor

Bitno je da se dovrši i akcioni plan za poglavlja 23 i 24 - kazao je u intervjuu Pobjedi ambasador Slovenije Mitja Močnik. Ističe da je Crna Gora primjer ostalim državama regiona.

POBJEDA: Podrška Slovenije Crnoj Gori u integracijama i razvoju je veoma dragocjena. Naši odnosi su prijateljski i bez otvorenih pitanja. Mogu se smatrati primjerom u ovom dijelu Evrope. Vaš komentar?

MOČNIK: Raduje me da je slovenačka razvojna pomoć u Crnoj Gori cijenjena. Zbog dobrog iskustva i prakse kod realizacije projekata, Crna Gora je za nas prioritetna programska država u regionu. Države razvijaju bilateralnu razvojnu saradnju na programski način, pretežno na dvogodišnjem periodu. Program za 2018 – 2019. biće potpisan 23. 11. 2018. Ukupna vrijednost projekata iznosi 1.848.049 eura. Razvojni projekti su usmjereni pretežno na najmanje razvijeni sjever države. U okviru pristupnog pregovaranja Crne Gore sa EU iz Slovenije je do sad bilo direktno angažovano 83 eksperta. Slovenija je nudila pomoć i u ovoj godini, kao i kroz tehničku pomoć, koja se finansira iz sredstava EU preko IPA. Od svih država regije naši stručnjaci su najviše prisutni u Crnoj Gori. Slovenija je do sada izvela šest tvininga. Slažem se da naši odnosi mogu služiti kao primjer za ostale.

POBJEDA: Crnoj Gori ostaju još dva poglavlja, 27. i 8. kako bi sva poglavlja bila otvorena. Da li je dovoljno brza dinamika crnogorskih integracija?

MOČNIK:Crna Gora ne smije da uspori dinamiku, a fokus mora da pređe na zatvaranje poglavja. Bilo bi pozitivno da se otvori poglavlje 27 još za vrijeme austrijskog predsjedavanja. Ovo poglavlje je dosta sveobuhvatno, pa je tu dinamika malo sporija. Bitno je da se dovrši i akcioni plan za poglavlje 23 i 24. Neke članice EU možda nijesu sklone prebrzoj dinamici otvaranja i zatvaranja poglavlja, a to ne znači da se protive proširenju i novim članicama. Crna Gora je na prvom mjestu u pregovorima kako po dinamici, tako i po broju otvorenih poglavlja. Ne smije se zaboraviti da je Crna Gora obnovila samostalnost i nezavisnost u 2006. godini. U slučaju Slovenije, to se desilo 16 godina prije, a članstvo u EU i NATO desilo se 2004. Jako je značajno da Crna Gora napreduje u jačanju makroekonomske, fiskalne i poreske stabilnosti, što je veoma jak argument koji posredno utiče i na pozitivan odnos država članica EU. Slovenija se u kontinuitetu zalaže za kvalitetnu dinamiku pregovaranja. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika