Kultura

Džim Keri je ukrao Božić

Finiš je obilježio Džefov problematični praznični govor koji je ugrozio budućnost lutkarskog šoua Gospodina Piklsa. Opet, iako smo očekivali vodopad bizarnosti, njegov nastup isporučio je nešto drugačije - dirljivije i bolje.
Džim Keri je ukrao Božić
ObjektivIzvor

Volimo decu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nijesu – rekao je jednom Duško Radović. Male su šanse da je Dejv Holstin, kreator serije „Kidding“, ikada čuo za njega, ali kao da se vodio njegovim mislima o (pre)vaspitavanju djece i odraslih kada je osmišljao finale brucoške sezone Šoutajmovog šoua.

Svaki od 27 minuta finala kao da se utrkivao da donese nešto dirljivije od prethodnog. Zapravo, svaki osim posljednjeg. Jer, „Kidding“ ne bi bio šou Holstina i režisera Mišela Gondrija da nije isporučio bizarni obrt u završnom minutu.

Drugačiji poziv

Kao što je bilo obećano, finiš je obilježio Džefov (Džim Keri) problematični božićni govor koji je ugrozio budućnost njegovog lutkarskog šoua i alterega Gospodina Piklsa. Opet, iako smo očekivali vodopad bizarnosti, govor je isporučio nešto drugačije - dirljivije i bolje.

U prethodnim epizodama gledali smo Džefa kako umeće važne poruke o smrti, gubitku, bolesti i patnji u lutkarski šou za djecu. Naravno, djelovao je morbidno, kao uplašeni odrasli čovjek u kom je zarobljeno ljutito dijete. No, u finalu su stvari postavljene drugačije. Džef je konačno naučio da sluša bijesno dijete u sebi – i ono se razljutilo i pretvorilo ga u smirenijeg čovjeka.

Džef se popeo na binu, prvi put spreman da govori u svoje, a ne u ime Gospodina Piklsa.

- Ubio sam svog sina. Ubio sam ga zato što ga nijesam slušao. Zbog toga ni on nije slušao mene. Da jesam slušao, ne bih se ljutio na njega. Ne bih toliko mrzio njegove mane. Nijesam ga slušao zato što bih onda morao da vidim i svoje nedostatke. Da jesam, možda bi i on slušao mene. Možda bi me poslušao da zakači pojas – kaže Džef, čiji je dječak stradao u saobraćajnom udesu.

kiding2

Hrvatski glumac

Dok Džef priča o roditeljima koji misle da je televizija dobra bejbisiterka, zagađenju prirode i društva i komercijalizovanju, njegov otac Seb (blistavi Džef Lanđela) poziva broj hrvatskog glumca Josipa Butkovića.

U tom momentu želite da ga slomite u komade – jer znate da je tačna ona Radovićeva da će roditelji koji tuku/ne slušaju svoju djecu biti osuđeni da imaju unučad koja su neslušana/tučena.

Opet, pisci pronalaze način da ga sačuvaju od našeg bijesa. Seb moli glumca da izgovori nekoliko prepoznatljivih „piklsovskih“ fraza. I on ih ponavlja, zbunjujući se samo u trenutku kada njegov potencijalni šef zatraži rečenicu: „Volim te, tata.“

Kakav detalj... Seb je pragmatičan, krut i često previše surov. Ali, u ovom i rijetkim prethodnim momentima, postaje jasno da je podizanje štita samo odbrambeni mehanizam. Djelić začaranog kruga malih i velikih koji non-stop, ni krivi ni dužni, iznevjeravaju očekivanja sopstvenih očeva i majki...

 

Gaženje kolima

Na kraju govora Džef moli djecu da prijevremeno otpakuju božićne darove. Onim kojima su kupljene lutke u obliku Gospodina Piklsa traži da povuku vrpcu da bi čuli njegovu poruku. Ona glasi: „Slušam te.“

Ima li veće ironije? Ne, ali djeca shvataju suštinu. Narednog dana, jedno po jedno, dolaze kod Gospodina Piklsa da podijele sve što ih muči. Svoj trenutak sa Džefom u dugačkom redu među djecom čeka i Seb. Polako se smanjuje začarani krug nepretvornih roditelja i djece...

Zbog toga posljednji minut dolazi kao šamar. Džef je taman napravio izuzetno važan korak ka zacjeljenju, ali dugo potiskivani bijes pokuljao je napolje. Nakon što mu je Piter (Džastin Kirk), novi momak bivše supruge Džil (Džudi Grir), ponudio džoint – Džef ga je pregazio kolima, ubijeđen da je on kriv za „marihuanski eksperiment“ sina Vila (Kol Alen).

I eto nas opet smo na početku. Zavjesa je spuštena, lutke su popakovane, vrijeme je za spavanje – do iduće godine. Tada se „Kidding“ vraća sa novom dozom sjajnog Džima Kerija koji je ponovo, poslije uloge Grinča, uspio da nam ukrade Božić, samo ovog puta – na način zbog kog nikada ne bismo poželjeli da nam ga vrati. I hvala mu na tome. M. I.

 

FOTO: showtime.com / tvtime.com

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika