Politika

Od primjerene forme do beznačajnog dokumenta

Predstavnici političkih stranaka i poslanici različito su komentarisali Prijedlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju nelegalnim i ništavnim a ocjene idu od toga da je riječ o primjerenoj formi do beznačajnog dokumenta. DF je najavila da će predložiti svoju rezoluciju kojom će, kako je saopšteno, „snažno osuditi i van snage staviti sramni čin kapitulacije Crne Gore iz 1916. godine“.
Od primjerene forme do beznačajnog dokumenta
Pobjeda, Portal AnalitikaIzvor

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović kazao je za Pobjedu da „Podgoričku skupštinu treba da doživimo kao opomenu, a ne da je koristimo za partijske i druge profite“ nakon što je DPS je u četvrtak podnijela Skupštini Prijedlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju nelegalnim i ništavnim.

„Nesporno je da je Podgorička skupština tamna mrlja crnogorske istorije. Možda i najteža rana jer su neki od sinova ove zemlje jednodušno podržali nestanak svoje države, ukidanje njene dinastije i crkve. Kakve god da su bile okolnosti uoči i u dane zasijedanja, opravdanje za takav čin ne postoji. Crna Gora, da bi bila vječna, mora gledati naprijed i nalaz i t i m o d e l d a s v i n j e n i stanovnici, kako god se nacionalno osjećali, budu lojalni i ponosni građani Crne Gore, a da bismo to ostvarili Crna Gora mora biti svih nas“, kazao je Rudović. On je istakao da „možda zato što Crna Gora krajem 19. i početkom 20. vijeka nije bila država svih jednako nego više posjed gospodara i glavara, treba tražiti razloge za to da je značajan dio Crne Gore 1918. podržao njeno ukidanje.

nedeljko-nedjo-rudovic-ura-press-2208-2016-mara-babovic-022-6

SDP je Prijedlog rezolucije koju je DPS procesuirao parlamentu povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, okarakterisao kao „primjerenu formu da država iskaže svoje viđenje nakon vijeka od tog događaja“. Član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović rekao je da bi svi koji slave takozvanu Podgoričku skupštinu, morali biti svjesni da time slave uništenje crnogorske države, njenog državnog i nacionalnog dostojanstva.

Demokratski front poručio je da je rezolucija koju je DPS predložio Skupštini povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine „beznačajan dokument kojim se plasiraju istorijski falsifikati“.

Taj opozicioni savez najavio je da će imati svoju rezoluciju kojom će, kako je saopšteno, „snažno osuditi i van snage staviti sramni čin kapitulacije Crne Gore iz 1916. godine“. DPS je u četvrtak podnijela Skupštini Prijedlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju nelegalnim i ništavnim.

Potpredsjednik parlamneta Branimir Gvozdenović ijavio je da se Skupština Crne Gore, kao nosilac izvornog legitimiteta u reprezentovanju građana, mora se odrediti prema svim bitnim pitanjima koja su od značaja za političku stabilnost i demokratski prosperitet države, medju kojima je i Podgorička skupština.

gvozdenovic2

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika