Svijet

Istanbul: Održana simbolična pogrebna molitva Kašogiju

Nekoliko desetina ljudi je u Istanbulu prisustvovalo simboličnoj pogrebnoj molitvi saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju, ubijenom 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.
 Istanbul: Održana simbolična pogrebna molitva Kašogiju
Portal AnalitikaIzvor

Građani su ispred prostora na kojem se polaže kovčeg u džamiji pročitali molitvu tokom posebne pogrebne ceremonije koja se priređuje pokojniku čije tijelo nije pronađeno, javlja Frans pres.

Pretpostavlja se da je Kašogijevo tijelo poslije ubistva raskomadano i za sada se ne zna gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Direktor udruženja tursko-arapskih medija Fatih Oke rekao je da je molitva organizovana jer mnogi vjeruju da tijelo saudijskog novinara neće nikad biti pronađeno.

Saudijski državni tužilac Saud al Modžeb tražio je juče smrtnu kaznu za petoro optuženih za ubistvo Kašogija i isključio mogućnost da je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman umiješan u zločin.

Al Modžeb je rekao da je Kašogi ubijen smrtonosnom injekcijom, zatim raskomadan i u djelovima iznijet iz konzulata.

Planovi za njegovo ubistvo postojali su tri dana prije nego što je izvršeno.

Jasin Aktaj, savjetnik predsjednika Turske i Kašogijev prijatelj, izjavio je poslije molitve da ne vjeruje u saudijsku verziju ubistva novinara i dodao da će se Turska zalagati da se sazna prava istina.

Portal Analitika